Kierros Alvar Aallon suunnittelemissa kodeissa saavutti supersuosion – Aira-talon asukas: "Täällä asuminen tuntuu etuoikeudelta"

– Supersuuri suosio, luonnehti Jyväskylän kaupungin viestintäjohtaja Helinä Mäenpää iloisesti ensimmäistä Aalto Open House -tapahtumaa.

Jyväskylässä pääsi sunnuntaina kurkistamaan arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemiin koteihin ja muihin asuntoihin myös sisältä, ja tilaisuutta käytettiin runsain joukoin hyväksi.

Suosituimpien kohteiden joukossa olivat Tapionkatu 2:ssa sijaitsevan Aira-talon kolmio, jossa piipahti runsaassa tunnissa 170 ihmistä, ja Viitatornin yksiö noin 150 kävijällä. Sekä kaupunkilaisia että kauempaa tulleita matkailijoita oli runsaasti myös muissa neljässä kohteessa.

Kaavalla suojeltu Aira-talo rakennettiin 1924–26 rautatietyöläisten asunto-osakeyhtiöksi. Nuori arkkitehti Aalto piirsi rakennuksen pohjoismaisen klassismin hengessä. Talon hillittyä arkkitehtuuria hän elävöitti spiraalikoristeisin syöksytorvin.

Kaikki 18 huoneistoa olivat samanlaisia 70-neliöisiä kaksioita. Huonoon kuntoon päässyt talo korjattiin perusteellisesti 1980-luvulla. Asuntoja on muokattu, mutta osassa on jäljellä alkuperäinen huonejako, maalatut lankkulattiat ja kiiltävät kaakeliuunit.

 

Sunnuntaina esittelyssä olleessa yksityiskodissa huoneluku on nostettu kolmeen jakamalla suuri makuuhuone väliseinällä kahdeksi. Alkuperäistä Aaltoa ovat mm. eteisen erikoisuus – kaarevaseinäinen vaatesäilytystila – ja olohuoneen ja makuuhuoneen välinen kiilamainen käytävä.

Aallon henkeen vievät myös lautalattia, alkuperäisen mukaiseksi tehdyt kakluuni ja ruutuikkunat sekä katon ja seinien väliset pyöristetyt kulmat. Wc on nykymittapuulla pieni.

– Kaikki tilat eivät täytä nykypäivän vaatimuksia, mutta arvostan talon historiaa, ja täällä asuminen tuntuu etuoikeudelta. Piha on kiva ja pienessä talossa on yhteisöllisyyttä, asukas kertoi.

Aira-talolla ja joissain muissakin kohteissa vieraili muun muassa Päivi Ritvanen.

– Hienoa että tällainen kierros on järjestetty. Asunto oli oikein ihana, Aallon henkeä näkyi muun muassa eteisen kaaressa, hän sanoi.

Aalto Open House päätti ensi kertaa vietetyn Alvar Aalto -viikon. Asuntokierrokselle on tulossa hyvän palautteen vuoksi jatkoa, ja kohteena voi olla Aallon lisäksi muidenkin arkkitehtien tuotantoa.

Yleisöä oli runsaasti myös viikon muissa tapahtumissa.

Viikon järjestivät Alvar Aalto -säätiö ja Jyväskylän kaupunki.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .