Kiista Stieg Larssonin perintömiljoonista ei hellitä

Ruotsalaisen menestyskirjailijan Stieg Larssonin ilkeäksi äitynyt perintökiista jatkuu uudesta kädenojennuksesta huolimatta. Larssonin perineet veli ja isä tarjosivat maanantaina Svenska Dagbladet -lehden haastattelussa Larssonin avopuolisolle Eva Gabrielssonille 20 miljoonaa kruunua eli vajaat 2 miljoonaa euroa sovun aikaansaamiseksi.

Gabrielsson ei uudesta avauksesta kuitenkaan lämmennyt. Hänen mukaansa teko oli päinvastoin täysin ala-arvoinen.

- Tällaisia asioita ei hoideta medioiden kautta, Gabrielsson tyytyi toteamaan ja kehotti olemaan yhteydessä asianajajaansa.

Pientä valoa sovulle on kuitenkin näköpiirissä. Gabrielssonin edustajan mukaan ovea mahdollisille keskusteluille pidetään auki, jos virallinen tarjous lyödään pöytään.

Potti kasvaa kohisten

Eva Gabrielsson oli vuonna 2004 sydäninfarktiin kuolleen 50-vuotiaan toimittaja-kirjailijan avopuoliso yli 30 vuotta, mutta Larssonin kuoleman jälkeen Gabrielssonille jäi perintötaistossa luu kouraan. Pariskunta ei ollut naimisissa, joten tekijänoikeudet ja kirjoista poikivat tulot menivät lain mukaan Larssonin isälle Erlandille ja veljelle Joakimille.

Toimittajana varsinkin äärioikeistoa ja rasismia vastaan toiminut Larsson oli juuri ennen kuolemaansa saanut valmiiksi Millenium-trilogiana tunnetun kirjasarjan. Suurmenestystä hän ei kuitenkaan itse päässyt todistamaan. Postuumisti julkaistut kirjat on käännetty kymmenille kielille, ja ne ovat myyneet miljoonittain ympäri maailmaa.

Hurjat myyntiluvut tuskin helpottavat kiistaa, sillä Svenska Dagbladetin laskujen mukaan kirjoista poikivat perintötulot voivat ylittää jopa 200 miljoonaa kruunua eli vajaat 20 miljoonaa euroa.

Eikä rahavyöry ole hellittämässä. Trilogian kahdesta ensimmäisestä osasta, Miehet jotka vihaavat naisia ja Tyttö joka leikki tulella, on tehty myös elokuvat. Myös trilogian kolmannesta kirjasta, Pilvilinna joka romahti, on tulossa versio valkokankaalle.

Perintömiljoonissa olisi saattanut uida myös uumajalainen sosialistinen puolue, jolle Larsson toivoi rahojensa menevän vuonna 1977 kirjoittamassaan testamentissa. Testamentti ei ollut kuitenkaan pätevä, sillä siitä puuttuivat todistajat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.