Kimmo Jokinen - Hassin kyläkirja

Hassin kyläseura ry. 2011. 206 s.
Jämsän kyläkirjasarjan uusin tulokas on eteläisen Hassin kylän kirja. Koko on näyttävä 22x30 senttiä, mikä tekee oikeutta kuville ja kuvia onkin käytetty ilahduttavan runsaasti.

Perinteiseen kyläkirjatapaan talot ja suvut on esitelty tarkoin, sitten tulevat elinkeinot, liikenne, palvelut, järjestö- ja kulttuuritoiminta sekä elävöittävät muistelmat.

Onneksi kylällä on ollut kirjallisia muistiinmerkitsijöitä, joihin tekijä ja kylähistoriapiiri ovat voineet tukeutua. Vireä kyläseura on tehnyt tärkeän työn, joka kantaa tulevaisuuteen.

Maantiede sijoittaa kylän aivan Kuhmoisten rajan tuntumaan vesireitin äärelle. Hassinkosken myllyt ja tukinuitto leimasivat kylää myllyjen ja koskien kyläksi.

Ensimmäiset talot olivat Kassala (nykyisen Kuhmoisten puolella) ja Hassi, josta vanhimmat tiedot lienevät vuodelta 1539. Perinteinen maanviljelyskylä on kokenut tyypilliset rakennemuutokset, jotka kirjassa käydään tunnollisesti läpi.

Kylän kulttuuriseksi erikoisuudeksi voisi luokitella Hassin Suomalaisen seuran, joka perustettiin 1912. Se järjesti kulttuuritilaisuuksia ja piti lainakirjastoa. Epäpoliittisen seuran toiminta loppui vuoteen 1918.

Hassin Nuorten Kristillinen yhdistys puolestaan sai aikaan oman rukoushuoneen. Kesällä 1918 perustetun yhdistyksen toiminta hiipui 1970-luvulla ja omaisuus lahjoitettiin Jämsän seurakunnalle.

Maailmallakin tunnettu hassilainen oli hyvällä lauluäänellä siunattu torpan poika Valfrid Lehto, joka otettiin pappilaan laulunoppiin. Opintie ja ura jatkui Amerikkaan Volpi Leuto -nimellä. Mutta lopulta hän kuoli köyhänä, äänensä menettäneenä palattuaan kotimaahan 1930-luvulla.

HANNU KARJALAINEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Jyväskylä Sinfonia: Improvisoinnista nauttiva virolaiskapellimestari Jaan Ots johtaa keskiviikkona muun muassa Arvo Pärtin oppi-isän sävellyksen

Keskisuomalaiset taiteilijat esittäytyvät Maalauksen juhlaa! -näyttelyssä Beckerillä

Mika Kaurismäen Mestari Cheng kutsuttu useille elokuvafestivaaleille

Kielijuttu: Hopsan, hoppla ja hupsis – tunnistatko, mitä kieltä nämä ovat? Tuntemuksia ilmaistaan samankaltaisesti monessa eri kielessä

Sivuhenkilö Anna Laineesta tuli Outi Pakkasen dekkareiden suosikkihahmo, jota ilman kirjailija ei voi olla, vaikka välillä haluaisikin

Runoilija ja kirjailija Aila Meriluoto on kuollut – "Aikansa feministi, varsinkin näissä päiväkirjoissa", Panu Rajala luonnehtii

Levyarvio: Onni Rajaniemen herkkää Suomi-rock-kaahausta

Harvinainen tapaus Suomessa: Enid Blytonin seikkailuromaaniin perustuva näytelmä ensi-iltaan

1 500 haki, 60 otettiin – Maailmanmusiikkitapahtuma WOMEX käynnistyy keskiviikkona ensi kertaa Suomessa

Juba Tuomolan uutuudessa kovaotteinen poliisi surmaa naisen ja tämän ihmissikarakastajan – se on raisu ele, sillä Tuomolan tunnetuin sarjakuva on naisen ja tämän sika-avomiehen elämästä kertova Viivi ja Wagner

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.