Kirja-arvio: Äidin salasuhde nostaa tunteet pintaan nuortenromaanissa

Laura Suomelan neljäs nuortenromaani Silmänkääntötemppu lupaa koukuttavuutta – ja lunastaa lupauksensa.

Laura Suomela

Silmänkääntötemppu

Karisto 2018. 208 s.

Laura Suomelan neljäs nuortenromaani Silmänkääntötemppu lupaa koukuttavuutta – ja lunastaa lupauksensa. Kirja sohaisee arkaan aiheeseen, äidin salasuhteeseen, joka paljastuu ja sekoittaa monen ihmisen elämän.

Hyvät ystävät Alma ja Sofia ovat lukiolaisia, mutta eri kouluissa. Alma on tavallisesta kodista, jossa arki rullaa tasaiseen tahtiin. Sofian koti on vauraampi, mutta ystävyyssuhteessaan tytöt ovat tasa-arvoisia.

Kun erään kerran Alma lähtee kuntosalilta, hän näkee Sofian äidin miehen kanssa kadun toisella puolella. Heidän suhteestaan ei jää epäilystäkään, eleet ja katseet ovat sellaisia. Alma on järkyttynyt: miten on mahdollista, että Sofian mukava äiti Maria halaa ja suutelee täysin vierasta miestä?

Alma haluaa ottaa asiasta enemmän selvää, ja pian hän on sellaisten asioiden äärellä, joita ei pysty hallitsemaan. Alman suurin huoli on kuitenkin, miten kertoa asiasta Sofialle, joka on jo muutenkin stressaantunut koulunkäynnistä.

Alma joutuu miettimään rehellisyyden, ystävyyden ja suojelemisen rajoja. Hän ei halua olla stalkkaaja eikä kiristäjä, mutta huomaa liikkuvansa harmaalla alueella.

Suomelan romaani niittaa lukijansa tapahtumien keskelle. Se kertoo harvinaisen kypsästi ihmissuhteiden vaikeudesta. Kiinnostavia teemoja on useita kuten aikuisten monimutkaiset suhteet, ystävyys, uskollisuus ja anteeksianto.

Suomela lähestyy aihetta realistisesti, ei konstaile eikä kaunistele. Hän kuvaa taitavasti teini-ikäisten tyttöjen tunne-elämää, kun epämiellyttävät asiat nousevat iholle ja elämä näyttää karskimman puolensa.

Romaanissa on jännitettä ja jännitystä, miten sotkuinen ja monia koskettava vyyhti selviää. Kirjaa voi suositella myös aikuisille, sillä se antaa paljon ajattelemisen aihetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.