Kirja-arvio: Aatelisneidosta talollisen vaimo 1700-luvun Viitasaarella

Jouko Mikkilä ja Sini Paananen

Catharina Eleonora Taube von der Issen – Aatelisneidosta Kauppilan emännäksi

Omakustanne 2019. 294s.

Jouko Mikkilän ja Sini Paanasen kirjassa Catharina Eleonora Taube von der Issen – Aatelisneidosta Kauppilan emännäksi fakta ja fiktio vuorottelevat ja käyvät keskenään väliin kiehtovaa keskustelua elämästä 1700-luvun Viitasaarella ja Suomessa.

Kirjan ovat toteuttaneet yhteistyössä Jouko Mikkilä, joka vuosikymmenien aikana on tutustunut Catharina Taube von der Issenin vaiheisiin ja koonnut eri lähteistä merkittävän materiaalin. Useita historiakirjoja julkaissut tietokirjailija Sini Paananen on avustanut materiaalin saattamisessa kirjan muotoon.

Mademoiselle Catharina (Katariina) saapui Viitasaarelle syksyllä vuonna 1775. Syntyperältään ikiaatelia edustanut 22-vuotias neito matkasi Viitasaarelle veljensä, Puustellissa asuneen ratsumestari Johan Reinhold Tauben taloudenhoitajaksi. Muutamaa vuotta myöhemmin aatelisneito löysi Viitasaarelta elämänkumppanin, Kauppilan nuoren isännän Matti Kauppisen (Matts Kaupen). Avioliiton myötä hän joutui siirtymään alempaan säätyyn.

Hänen kaltaisiaan henkilöitä on koko Keski-Suomen alueella ollut vain kaksi, joista toinen eli nykyisen Konneveden alueella.

Kirjan tekijät ovat halunneet esitellä rohkean, ennakkoluulottoman ja vahvan naishahmon, jonka vaikutus Viitasaarella näkyy vielä tänäänkin hänen jälkeläistensä toiminnassa.

Katariina oli Kauppilan tilan emäntänä yli kolmekymmentä vuotta. Säätyläisen koulutuksen saanut nainen toimi parantajana, opettajana kotikoulussaan, talouskomissaarina toimineen miehensä tukena sekä lastensa kasvattajana. Hän edisti uutuuksien juurtumista paikkakunnalle. Tärkein oli varmasti joidenkin viljelykasvien, kuten perunan viljelyn aloitus.

Hänen kättensä työ ja vaikutuksensa näkyivät pitkään Kauppilassa, Ilmolahdella ja Viitasaarella.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .