Kirja-arvio: Dekkarin päähenkilö sairastaa Touretten syndroomaa

Yhdysvaltalaiset kriitikot palkitsivat Orpojen Brooklynin (1999) vuoden parhaana kaunokirjallisena teoksena.

Jonathan Lethem

Orpojen Brooklyn

Suom. Heikki Karjalainen. Moebius 2017. 420 s.

”Me olimme hetken hiljaa. Päässäni kuului Tourettelipeää haiseekipeää lyödäänläskiksi molemminpuolin-vaikuttava hurjapusumurha –”

Jonathan Lethemin (s. 1964) romaani Orpojen Brooklyn on kielikeskeinen sovellus kovaksikeitetystä dekkarista. Omalaatuinen ja laadukas teos puhaltaa uuden hengen pastissien nuuduttamaan lajityyppiin radikaalilla ratkaisulla: romaanin kertojana toimiva päähenkilö Lionel Essrog sairastaa Touretten oireyhtymää.

Lionel on yksi Frank Minnan ”pojista”, brooklynilaisista orvoista, jotka tekevät hämärähommia isähahmolleen. Kun tämä murhataan, Lionel alkaa etsiä syyllistä.

Juoneltaan Orpojen Brooklyn on riittävän hyvä rikostarina, mutta romaanin juju jojoaa toisaalla. Neurologisten oireidensa kanssa rimpuilevan kertojan epätavallinen kielenkäyttö tuo kokonaisuuteen sekä koomisia sävyjä että inhimillistä syvyyttä.

”Oikkujeni kokonaisuus oli 'yksilöllinen kuin lumihiutale, toista samanlaista ei ole'”, Lionel kertoo. Orpojen Brooklyn antaa lukijalle aineksia mielen kielellisyyden ja identiteetin häilyvyyden pohtimiseen, vaan sairauskertomukseksi tai tutkielmaksi Touretten oireyhtymästä romaania ei parane olettaa.

”Lionelin puheenvuorot palvelevat vain kirjallisia päämääriä”, oivaa työtä tehnyt Heikki Karjalainen toteaa suomentajan jälkisanoissaan. Karjalainen on myös kääntänyt samojen kansien väliin kaksi Jonathan Lethemin kirjailijakuvaa täydentävää tekstiä, Vision-novellin ja Vaikutteiden hurmio -esseen.

Rapakontakaisesta Berliinistä eli monietnisestä Brooklynista kiinnostuneille Lethem on suositeltava prosaisti siinä missä Henry Miller, Hubert Selby Jr., William Styron ja Paul Auster. Omaelämäkerralliselta vaikuttava kehitysromaani Yksinäisyyden linnake (2003) tarjoaa detaljikylläisen lukumatkan New Yorkin väkirikkaimpaan kaupunginosaan.

Yhdysvaltalaiset kriitikot palkitsivat Orpojen Brooklynin (1999) vuoden parhaana kaunokirjallisena teoksena. Hollywood-tähti Edward Norton on suunnitellut romaanista elokuvaa kohta kaksi vuosikymmentä. Vuonna 2014 projektin uutisoitiin edistyneen, sen jälkeen on ollut hiljaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.