Kirja-arvio: Hulvaton esikoinen elämän käänteistä

Heidi Mäkinen

Ei saa mennä ulos saunaiholla

Karisto 2016. 242 s.

Heidi Mäkinen on tamperelainen lääkäri ja esikoiskirjailija, jonka romaanin päähenkilö on rotukissa nimeltä Kyllikki.

Kissan emäntä Eeva on jäänyt leskeksi ja suunnittelee hautajaisiaan, vaikka ei kuolema häntä houkuttelekaan. Eevan naapurissa kerrostalossa asustaa 35-vuotias Sini, joka on hääfriikki, ostelee hääpukuja ja haaveilee upeista kirkkohäistä, mutta puolisokandidaatti puuttuu.

Ei saa mennä ulos saunaiholla -romaanin naiset ovat vallan hauskoja arkkityyppejä juuri ikäisistään naisista.

Mikäpä olisi 35-vuotiaalle sinkkunaiselle suurempi haave kuin naimisiinmeno ja perheen perustaminen – ja kuudenkympin rajapyykin ylittäneelle, leskeytyneelle rouvalle sen ajankohtaisempaa kuin elämän pohdiskeleminen, terveydenhoito mielellään sairaudenhoidon sijaan ja kissanhoito siinä sivussa.

Naisista kun on puhe, ei tietenkään sovi unohtaa miehiäkään.

Kaksilahkeisia tulee ja menee kuin kolmosen ratikoita. Ihmiset sotkevat elämäänsä hankkiutumalla raskaaksi, eroamalla, harrastamalla irtosuhteita ystävän miehen kanssa, kuka mitenkin. Sini päivittää Facebookia ja Eeva hoitaa rotukissaansa, jolle mikään ei ole kyllin hyvää.

Heidi Mäkinen on kirjoittanut hulvattoman opuksen, jonka seurassa kyllä viihtyy. Hänen huumorinsa tuo mieleen Anna-Leena Härkösen. Yhtä pienistä havainnoista paisuu yhtä hullunkurisia.

Sitähän elämäkin on: hullunkurinen matka, ja sen käänteet muistuttavat usein tosi-tv:tä. Vääjäämättä kuitenkin mennään kuoppaa kohti, eikä kissakaan siltä välty.

Kustannustoimittaja on lukenut käsikirjoituksen hivenen huolimattomasti, siksi paljon punakynää vielä olisi kaivattu. Mutta mitäpä panovirheistä, kun tarina on ehyt ja hyväntuulinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.