Kirja-arvio: Hyvän ja pahan relativismi - valppaita esseitä Eino Leinosta

Esko Karppanen

Jumalten unet – Esseitä Eino Leinosta

Ntamo 2018. 143 s.

Eino Leinon syntymästä tuli 6. heinäkuuta kuluneeksi 140 vuotta. Oululainen tietokirjailija Esko Karppanen, aiemminkin tarkkaa kirjallisuusesseistiikkaa julkaissut, on kirjoittanut nyt tasokkaita esseitä Leinon traagisista myyttirunoista mutta myös hänen näytelmistään.

Jumalten unet sisältää viisi syvälle paneutuvaa ja oivaltavan tekstianalyyttistä esseetä. Karppanen ottaa tulkintoihinsa pohjaa muun muassa Raamatusta ja antiikin mytologiasta. Mukana on myös hieman biografista tulkintaa, mutta ei revittelyyn asti.

Näitä esseitä on vaikeaa asettaa paremmuusjärjestykseen, mutta tekee mieli nostaa esille kaksi niistä: Tuhon virsiä ja Vapahtaja tanssii – ja saunookin. Tuhon virsissä Karppanen käsittelee esimerkiksi Ylermin ja Ukrin ylimielisyyttä, joka johtaa katastrofiin.

Mielenkiintoista on se, että Karppanen nostaa esiin Tumma-runon poisjätetyt säkeet, joissa isä neuvoo Tummaansa, ”syntymässä säikähtänyttä”: ”Ihmiset ovat susia, / heitä et lepytä lauluin, / etkä uhrein etkä kahlein, / ihmisiä sinä kavahda / niin teki isätkin ennen.” Karppanen huomauttaa, että esimerkiksi tuho ja ihmisen kaksinaisuus, hänessä kamppailevan hyvän ja pahan relativismi, kiehtoivat Leinoa.

Vapahtaja tanssii – ja saunookin -esseessä Karppanen analysoi Kristus-motiivia. Kristus näyttäytyy muun muassa kulkurihahmoisena syrjittynä ja hyljeksittynä mierolaisena ja karjapaimenena mutta ennen muuta kosmisen hyvyyden edustajana. Hän myös tanssii: Tyyrin tyttö tunnistaa tanssittajansa vasta jälkeenpäin: ”Tuosta tunsi suuren sulhon, / jonk´ oli kanssa karkeloinut, / kummulla välillä vetten, eikä itkenyt enempi.”

Muissa esseissä käsiteltyjä teemoja ja motiiveja ovat muun muassa insestiaihelma, pasifistinen eetos (joka Leinolla ei tosin ole ehdoton), syyllisyyden problematiikka, eroottisen kokemuksen hetkellisyys mutta myös merkityksellisyys ja metafyysinen kaipuu takaisin alkukotiin, mistä seuraa vierauden tunne.

Erinomaista esseistiikkaa!

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .