Kirja -arvio: Jarmo Jonkan mindfulness-trillerissä pelastetaan maailmaa ja sukelletaan ihmismieleen

Jarmo Jonkka

Verhottu voima

Gummerus 2018. 479 s.

Ekonomi ja mindfulness-ohjaaja Jarmo Jonkan (s. 1981) esikoisromaanissa Verhottu voima pankkiirit seikkailevat maailman voimapolitiikan huipulla ja ihmisen mielenvoima on valtava.

Science fiction -jännärissä eletään fiktion tarpeisiin muunnettua ja täydennettyä nykyaikaa tai lähitulevaisuutta. Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina etsivät keskuudestaan suurinta kaikista suurvalloista, ja ihmiskuntaa uhkaavat samat ongelmat kuin kirjan ulkopuolellakin.

Tarinan ensimmäinen tapahtumapaikka on Turkki, josta käsin päähenkilö, suomalaistaustainen amerikkalainen Nick Salo toimii pelastushelikopterilentäjänä Syyrian ja Irakin sotatoimialueilla. Tukikohdassaan Nick saa kuulla uutisen isänsä kuolemasta ja lähtee Yhdysvaltoihin selvittelemään tilannetta. Hän haluaa tietoa etäiseksi jääneen isän elämästä ja kuolemasta.

Nickin isä Aldo Salo on ollut yhdysmies puolustushallinnon, tiedustelupalveluiden ja kansainvälisten rahoituslaitosten välillä. Pentagonissa hän on ollut voimapolitiikan ytimessä, mahdollisesti myös salaliittoteorioiden ja -käytäntöjen pyörteissä. Nickin on pakko luottaa uusiin tuttavuuksiin, jotka vakuuttavat olleensa Aldo Salon ystäviä.

Jännitystä isätehtävään ladataan kovaksi keitetyn dekkarin hengessä: ”Nickistä tuntui, että hän oli hankkiutumassa vaikeuksiin. Samalla hän tiesi, että ilman niitä isän kohtalon selvittäminen oli mahdotonta.”

Nickin toimintaa seurataan askel askeleelta ja hänen mieleensä tunnestaudutaan eläytymisesityksellä. Kerrontaratkaisu on hyvä, kenties välttämätön, koska kyse on mindfulness-trilleristä. Tietoinen läsnäolo hetkessä ja siihen liittyvä tyyneystaidollinen oman mielen tunnetilan, motivaation ja toimijuusyllykkeiden rauhallinen tarkastelu ovat Nickin selviytymisarsenaalia.

Kertomus etenee loikka-askelin tieteisfantasiaksi, jossa Elämänkukalla, geometrisella kuviolla, jota tietyissä henkisissä piireissä pidetään kaiken olevaisen pyhänä kuviona, on suuri merkitys.

Kertomuksen esittelemällä sinänsä hämmästyttävällä energiateknologialla on kirjan ulkoisessa maailmassa vastineensa. Jonkan tarinassa otetaan käyttöön ilmiöitä, joita fysiikassa tutkitaan. Kyse on ihmiskunnan energiatalouden täysratkaisusta mutta myös totaalisten joukkotuhoaseiden mahdollistamisesta.

Kertomus yhdistelee kiinnostavasti spekulaatioita energiamuodoista ja tarjoaa käsitystä kaiken olemassaolon alkuvoimaksi. Millä lihaksella universumi ylipäätään porskuttaa? Olisiko se esimerkiksi ehdoton Rakkaus?

Tarina kulkee rivakasti, joskin varsin tyypillisillä jännärielementeillä. Yhtenään ollaan tilanteessa, jossa takaa-ajajat ovat saamaisillaan kiinni edellä pakenevan.

Keskeistä porukkaa on kohtuullinen määrä, ja juonikuvion ydinlanka on selvä. Mukana on tavallisesta miehestä supersankariksi -teema, kun yksityinen perhetarina eskaloituu maailmanpelastusoperaatioksi. Naisia tarinassa on monissa tiukoissa rooleissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .