Kirja-arvio: Kari Hotakainen kurkistaa formulatähden elämään matalilla kierroksilla ja kohdettaan kunnioittaen

Kari Hotakainen

Tuntematon Kimi Räikkönen

Siltala 2018. 270 s.

”Ei mua kiinnosta, millainen mä olen”, autourheilija Kimi Räikkönen (s. 1979) vastaa kirjailija Kari Hotakaisen (s. 1957) kysymykseen omasta persoonastaan.

Vastauksen suoruudessa ja peilailemattomuudessa valottuu poikkeusyksilön tervehenkinen minäkuvattomuus, josta aika moni maapallon nykyasukas on kiinnostunut. Vaan millainen on kirja Jean Sibeliusta tunnetummasta suomalaisesta, jonka mielestä ”hienointa olisi, jos saisi ajaa formula ykkösiä tuntemattomana”?

Hotakaisen alkutuotannon proosaveistos Buster Keaton, elämä ja teot (1991) kuvasi kekseliäästi vähäpuheista ja ilmeetöntä miestä, ja kirjailijan läpimurtoromaanissa Klassikko (1997) kaahattiin ironian vaihdelaatikko laakeriremonttikuntoon, joten ideana Hotakaisen kirjoittama teos Räikkösestä vaikuttaa vallan mainiolta.

Takakannen mukaan lopputulos on ”hurja, humoristinen ja liikuttava”, mutta lukijalle Tuntematon Kimi Räikkönen näyttäytyy pidättyvänä ja asiallisena, huumoriltaan kulottuneena henkilökuvana, kuin ylipitkänä laatuaikakauslehden juttuna.

Teoksesta on uumoiltu Minä, Zlatan Ibrahimovićin kaltaista maailmanmenestystä. Siihen on vaikea uskoa. David Lagercrantzin Zlatan-kirjan minä-muotoinen testosteronikerronta laukoi lukijan päistikkaa merkilliseen mielenmaisemaan, kun taasen Tuntematon Kimi Räikkönen on hitaahko journalistinen testiajo, jossa turhankin kohteliaan haastattelijan ja ruuhkavuosiaan elävän haastateltavan välissä on tahdikkaan nauhurin lisäksi moninaisia kilometrejä – yhteissladi ei vaan lähde.

Toinen ääni kelloon, uusi vaihde silmään, pehmeämmät renkaat alle.

Ilmeisen tiukasta aikataulusta huolimatta Hotakainen on tehnyt Räikkösen tähänastisesta elämästä sujuvan ja skarpin yhteenvedon, jonka ääriviivoista hahmottuu kohteen hymyilevä sydän. Teksti ei jää jumittamaan epäonnistumisiin, eikä onnistumisilla liiemmin brassailla.

Vanhemmat, Paula ja Matti (1954–2010) Räikkönen tukivat lukihäiriöistä, peruskoulun viidennen luokan tuplannutta ja myöhemmin ammattikoulun autonasentajalinjan keskeyttänyttä poikaansa varauksetta. Lämminhenkisessä espoolaisperheessä kasvanut Kimi on viime vuosina kasvanut lämminhenkiseksi perheenisäksi, jolle harvinainen ammatti on luonut huomattavan varallisuuden.

Nykyään Räikkönen haluaa formulamaailman arjesta mahdollisimman vikkelästi kotiinsa Sveitsiin, jossa odottaa kaksi loputtoman kiehtovaa lasta ja vaimo Minttu, jolla on ”tulinen luonne”. Aiemmin Kimi irtaantui formula-arjesta ryyppäämällä. Muinaiset kännitempaukset noussevat kirjasta eniten esille.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .