Kirja-arvio: Kaunis teos kauheista asioista – Pajtim Statovcin Bolla-romaanin päähenkilö on juuri sellainen maahanmuuttaja, jolla laitaoikeisto meitä uhkailee

Pajtim Statovci

Bolla

Otava 2019. 240 s.

 

 

Miellyttävämpiäkin päähenkilöitä on romaaneissa tavattu. Kosovolaislähtöisen suomalaiskirjailija Pajtim Statovcin uutukaisen Bollan päähenkilö syyllistyy tarinassa lähisuhdeväkivaltaan, alaikäisen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja läheisen ihmisen heitteillejättöön.

Peruskertomus on päähenkilön, Kosovon albaanin ja hänen rakastajansa, serbialaisen lääketieteen opiskelijan, rujo ja elämänmakuinen rakkaustarina. Miesten rakkaus leimahtaa nopeasti ja palaa kuumana. Taustalla on verisiä jakolinjoja vetävä sota, identiteetit haastava siirtolaisuus sekä toksinen maskuliinisuus.

Rakkaus ei Statovcin kuvaamana ole kiiltokuvaa. Romantiikassa on julma särö eikä rakkaus aina voita.

 

Statovci repäisee irtioton tavanomaisemmasta kerronnasta, sillä runollista oikeutta ei päähenkilön osaksi tule. Mitään katarttista loppuakaan on turha odottaa. Teoksen realismi on kaikessa runollisessa tekstitaituruudessaankin arkisen purevaa ja usein ahdistavaa.

Erityisen traagisena kirjassa näyttäytyy maskuliinisuus, jonka kahleissa ei inhimillisyys tunnu oikein mahdolliselta. Tapakulttuurissa ja perinteissä rakennettu sukupuolen häkki ei jätä sille tilaa. Statovcin kerronnassa ei myöskään normista poikkeava seksuaalisuus ole mikään automaatin lailla toimiva Vapaudut vankilasta -kortti.

Päähenkilön vaimon kehityskaaren sivutarinassa kirja tuntuu viestittävän, että naiselle kahleiden karistaminen on helpompaa, koska rajat ovat enemmän ulkoa ja ylhäältä päin asetettuja.

 

Siinä missä Statovci ylistetyssä esikoisessaan Kissani Jugoslavia (2014) käytti runsaasti merkkejä kulttuurin kuvaukseen, pilkistelee se Bollassa enemmänkin kerronnan rivien välistä. Poikkeuksena tähän päähenkilö ihmettelee pohjoismaista vankilaa, joka on kohtalaisen mukava paikka.

Erityisen ihmetyksen kohteena on se, että tuomion istuttuaan voi palata elämään elämäänsä. Omassa kulttuurissa häpeä estäisi sen. Suku ja perhe hylkäisivät.

Bollaan tuo vielä lisäpureskeltavaa se, että Statovci maalaa kirjassa kuvan juuri sellaisesta maahanmuuttajamiehestä, jota laitaoikeiston höyrypäät kauhistelevat netissä isoilla kirjaimilla ja yhdyssanat hyläten.

Bolla ei ole paksu romaani. Sivumäärä on alle 250, mutta ei tästä kepeää kesälukemistoa saa. Julkaisuajaksi sopii hyvin syksyn kynnys, kun päivät lyhenevät ja ajatukset muuttuvat taas raskaammiksi.

Vaatii tiettyä rohkeutta niin kirjailijalta kuin lukijaltakin tarttua näin kuohuttaviin teemoihin ja läpikäydä niitä etäännyttämättä, leimaamatta ja demonisoimatta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .