Kirja-arvio: Kirjan ja lukijan yhteinen muutos

Katriina Kajannes (toim.)

Kirja, muutosvoima

Athanor 2019. 198 s.

Brittiläisen Edward Learin (1812–1888) nonsensellä (järjettömyydellä, hulluttelulla) on erityinen paikkansa kirjallisuudenhistoriassa. Kirjan muutosvoimia tutkailevassa artikkelikokoelmassa Sakari Katajamäki kertoo Learin töistä.

Piirroksin varustetut niin sanotut limerikkirunot ja tarinakatkelmat luovat yllättäviä paradokseja ja lukemisen yhteyksiä. Perinteisen viisastuttajan tehtävänsä lisäksi kirja on Learin näkemänä osallinen myös missä vain arkisissa ja äärimmäisissä (itsemurha, juominen, fyysinen puolustautuminen) toimissa sekä niiden kääntymisessä leikilliseksi hassutteluksi lukijan kanssa.

Jyväskylässä ilmestynyt kokoelma pohtii kirjallisuuden mahdollisuutta viedä lukijaa myönteisiin muutoksiin, muun muassa Hanna Meretojan mukaan kohti eettistä mielikuvitusta. Sami Eerolan artikkelissa nimenomaan scifi arvotetaan välineeksi parempaan maailmaan.

Lukutaidon vaalimista vaaditaan muutaman kannanoton verran. Lapsuudesta asti lukijaa on kasvatettava lukemisen kokevaan ymmärtämiseen.

Katriina Kajannes näkee klassikot hyvinä lukijan itsensä kuvastimina. Ne voivat olla sitä myös sanataiteen omaksumisen ollessa hankalaa. Pertti Rajala kertoo selkokirjallisuudesta.

Runoanalyyseissa Kajannes kuvaa selkeästi Lassi Nummen rakkausteemaa, kiinalaisvaikutteita tai rituaalin ja improvisaation tyylipiirteitä. Reeta Holopainen kohtaa Eila Kivikk´ahon, perinteisen ja modernin ilmaisun rajankävijän, myös sosiaalisena ja ympäristöeettisenä runoilijana.

Katja Seutu tarkkailee kiintoisasti ympäristön virittämää lyriikkaa. Kun runo paikantuu, se on läsnä kuin maisemaa kävelevä vaeltaja… ”runo vie minut rannalle…”

Esillä ovat myös muun muassa Bret Easton Ellis, John dos Passos, Canth, Linna ja Tove Jansson, jonka Kunniallisesta petkuttajasta Sari Rimmi löytää vuosien päästä uudelleen luettuna yhteyksiä oikean ja väärän välillä häilyviin nyky-yhteiskunnan käytäntöihin.

Matti Kuhna analysoi huolella Marko Tapion Arktisen hysterian päähenkilön ideologista prosessia, joka perustelee romaanin Saksa-kritiikkiä. Kokoelma käy myös kahden maan lukupiirissä Karjalassa, lavarunouden estradeilla ja vankilakirjastossa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .