Kirja-arvio: Kristian Blombergin teoksen klassisia kysymyksiä ovat ajan ongelma, aistihavaintojen pettävyys ja tulkintojen harhaanjohtavuus

Kristian Blomberg

Kaikessa hiljaisuudessa

Poesia 2019. 133 s.

 

Kristian Blomberg (s. 1975) on Poesian perustajajäsen ja sen entinen kustannuspäällikkö. Kaikessa hiljaisuudessa on hänen neljäs runoteoksensa. Se alkaa levollisilla maisemakuvilla, jotka muuttuvat teoksen edetessä käsitemäärittelyiksi:

”Maisema on kaikkialla: / muistikuvia ja ajatuksia / joilla ei muuten olisi paikkaa”.

Auringonlasku ja ilta haastavat ajan määreet, mutta mitään ei ole sittenkään menetetty:

”Luonto / kuin toipuisimme yhä uudelleen / muistinmenetyksestä”.

Näistä lyhyistä tunnelmavälähdyksistä siirrytään sarjalliseen ilmaisuun, jonka avulla tarkastellaan ajattelun mahdollisuuksia ja sen rajoja. Runominä puhuttelee tarkkuuden nimeen vannovaa sinää ja muistuttaa tuhon uhasta:

”Yhä enemmän samankeskisiä ympyröitä, / yhteiset vuosirenkaat kiristyvät yhä lujemmiksi / ja runko, joka kestäisi mitä hyvänsä / paitsi olosuhteet joissa se tuhoutuu.”

 

Blombergin kieli on matemaattisen täsmällistä ja painokasta, mutta ajoittain vaarana on ilmattomuus, jota kylläkin väistetään kytkemällä joukkoon romanttista moodia:

”Sinä, / muutettavat muuttaen, / muutat minua / ja fantasia tarkoittaa, että tässä sydämemme havahtuvat / taas mahdollisuuksiinsa sydäminä.”

Teoksen klassisia kysymyksiä ovat ajan ongelma, aistihavaintojen pettävyys ja tulkintojen harhaanjohtavuus. Puhuteltava sinäkin on suurempi kuin osiensa summa:

”Sinä, tulvivaan vedenpintaan katoava uoma, / olet jokainen kohtaamani henkilö.”

Blomberg nimeää Gustave Flaubert -sitaatin, mutta nimeämättömiä lieviä muunnelmia, joskin puhkituttuja, ovat Herakleitos ja Saarnaaja. Typografiset kokeilut ja sanaleikittelyt eivät ole teoksen parasta antia.

Tiukoissa proosarunoissa Blomberg pohtii runokielen ominaisuuksia, tehtäviä ja tulevaisuudennäkymiä analyyttisen teoreettisesti. Runokielen marginaalisuudessa piilee sen ratkaiseva voimavara.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .