Kirja-arvio: Majakkasaaren idylli vaarassa

Jukka-Pekka Palviaisen jättää uutuudessaan rankat aiheet ja keskittyy romantiikkaan ja jännitykseen.

Jukka-Pekka Palviainen

Suunaltaan vaihtelevaa tuulta

Karisto 2017. 160 s.

Jukka-Pekka Palviaisen nuortenkirjat käsittelevät usein nuorille merkityksellisiä asioita ja kuvaavat nuorten elämää aidosti nuorten näkökulmasta katsottuna. Aiheet ovat toisinaan hyvinkin rankkoja ja koskettavia, mutta kirjat valavat myös uskoa parempaan tulevaisuuteen.

Palviaisen uusin nuortenkirja Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta poikkeaa hänen edellisistään, sillä siinä ei ole rankkoja aiheita vaan romantiikkaa ja jännitystä sekä ihmisten välisiä suhteita.

Tapahtumapaikka on idyllinen majakkasaari, jossa asuu vain vähän ihmisiä. Saarella on pieni perhehotelli ja tutkimusasema. Lukion aloittava Milla joutuu muuttamaan saarelle tutkijaisänsä kanssa. Perheen äiti työskentelee Brysselissä ja asuu siellä perheen vauvan kanssa.

Aluksi Milla ei ihastu ajatuksesta asua saarella. Koulunkäynti toimii videotykkien avulla, ja paras kaverikin jäi mantereelle. Ajan kuluessa Milla saa kavereita saaren nuorista. Poikakaveriehdokkaitakin löytyy, ja Millan elämään tulee vipinää.

Pian rauhallisella saarella alkaa myös tapahtua, kun joku yrittää sabotoida tutkimusasemaa. Kuka on syyllinen? Tihutyöt herättävät epäluuloa saaren asukkaissa, ja ennen niin rauhallinen ilmapiiri uhka särkyä. Uudet ystävyyssuhteet joutuvat koetukselle.

Palviainen liikkuu sujuvasti nuorten maailmassa ja osaa mennä siihen sisään yhdeksi monista. Vaikka saari on pieni, Palviainen on saanut ujutettua mukaan kiinnostavan henkilögallerian. Jokaisella heistä on oma suuri roolinsa saaren jokapäiväisessä elämässä.

Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta on miellyttävä kirja, jossa on psykologista näkemystä ja kestävää jännitettä. Mausteena mukana kulkee saaren historiaan liittyvä tarina Valpurista, joka noitavainojen aikana karkotettiin saarelta, mutta jonka uskotaan edelleen kummittelevan majakkasaarella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.