Kirja-arvio: Mieletön museo -lastenromaani n tarina on vauhdikas ja vallaton

Juha-Pekka Koskinen

Mieletön museo

Karisto 2018. 123 s.

Museossa voi tapahtua ihan mitä vain, jos uskoo Juha-Pekka Koskisen Mieletön museo -lastenromaanin vauhdikkaaseen ja vallattomaan tarinaan.

Sisarukset Sami ja Liisa on kutsuttu kaverinsa Jonin isoisän Alpertin syntymäpäiville. Paikalle tunkee myös museonjohtaja Unto Karapulla, joka haluaa nähdä Alpertin omistaman muumion Ramin ja viedä sen museoon tutkittavaksi.

Kun museonjohtaja on lähtenyt muumiokäärö kainalossaan, isoisää alkaa epäilyttää ja hän haluaa muumionsa takaisin. Tuosta hetkestä alkaa kaverikolmikon Samin, Liisan ja Jonin seikkailu. Keskeiseksi asiaksi ilmenee nuoruuden eliksiirin kaava, jota ketku Karapulla havittelee omiin tarkoituksiinsa.

Lapsille osoittautuu, että Karapulla on kaikkea muuta kuin museonjohtaja. Oman lusikkansa koko keitokseen laittaa myös horroksesta herätetty Aki Ben al-Chemist. Pian lapsikolmikko joutuu tiukkaan paikkaan.

Koskisen tarinassa on rikasta mielikuvitusta ja hippunen jännitystä. Lastenkirja vie sulavasti ja luontevasti lukijan museon uumeniin, jossa esineillä on tuhansia tarinoita.

Tarina etenee jouhevasti. Vaaditaan napakkuutta ja liikkuvuutta, kun kaikki tapahtuu lyhyen ajan sisällä. Koskisella on myös miellyttävä tapa kuvata lapsia: he ovat osaavia, järkeviä ja tekevät omia johtopäätöksiään.

Kirjassa museo ei ole lainkaan tylsä paikka, vaan sitä katsotaan uusin silmin. Kaikelle, mitä museossa on nähtävänä ja koettavana, löytyy oma historiansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Keuruulla tapahtuu Suomen kuvataiteen päivänä perjantaina –  tarjolla residenssitaiteilijoiden työskentelyä, vuosinäyttelyn avaus sekä avoin maalaustapahtuma

Teatteriarvio: Jukka Rasila ja Jaana Saarinen eivät kursaile Kartanon Kievarin vierailunäytelmässä – Piru naiseksi on häpeilemätön ja ronski

Kuuden keskisuomalaisen kuvataiteilijan yhteisnäyttely Taidetila Toinilassa

Jyväskylän Kesä pysyi pisimpään yhtäjaksoisesti järjestettynä pohjoismaisena kulttuurifestivaalina – "Oli valtavan hienoa nähdä ja kuulla ihmisten ilo"

Suomen museoihin odotetaan kesän aikana ennätysmäärää kävijöitä

Taiteilija Virpi Lehto sulatti pakastimensa ja alkoi maalata – akvarellimaalaukset ovat päiväkirja koronakeväältä

Runokävely vei 70 runojen ystävää säkeiden jäljille Jyväskylän luontoon – ainutlaatuisesta tapahtumasta jäi puuttumaan vain yksi asia

Levyarvio: Anna Dantchev kulkee omia ja Balkanin polkuja

Kuuntele jyväskyläläinen luontosuhdetta käsittelevä ääniteos ja osallistu yliopiston tutkimukseen

Taiteilija Maria Pihl ei laske työhön käyttämäänsä aikaa – "Ei ole väliä, meneekö 27 vai 270 tuntia"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.