Kirja-arvio: Näin kärpäsestä tulee härkänen

Uutuuskirjassa leikitellään uskomuksilla ja ennakkoluuloilla.

Sinikka Nopola

Onko teillä tämmöistä?

WSOY 2017. 175 s.

Sinikka Nopola esittelee Onko teillä tämmöistä? -huumoripläjäyksessä Anskun ja Peran, avioparin eron partaalla. Nopolan kirjoissa pitkään seikkailleet tamperelaiset Eila ja Rampe ovat saaneet rinnakkaisparin.

Anskun ja Peran perustilanne on konflikti. Alkaapa dialoginen novelletti mistä tahansa, se loppuu Anskun suuttumukseen. Ansku, Pera ja kansainvälisyys, Ansku, Pera ja kasvien hierarkia, Ansku, Pera ja kinkunpala, ja niin edelleen, lopputulos on aina sama.

Aviokriisiparin vakiokuviossa on hauskuutensa, mutta onneksi koko kirja ei rakennu mukautuvan miehen sovinnollisuudesta ja kiukkuisen naisen tunteiden tuuletuksesta. Yksi teoksen tekstisarja haastaa lukijoita toistamalla kirjan nimeä. ”Onko teillä tämmöistä että uskotte olevanne pidetty ihminen? Onko teillä tämmöistä että teitä on pidetty yksinkertaisena?”

Kun humoristilla on sana hallussa, kirjan sisällysluettelokin on riemastuttava.

Osa pakinoivista minitutkielmista tarkastelee ihmistä tilanteessa, johon ilmaantuu jotain noloa, kuten Hypähtely surutalossa. Kertojan selonteko hypähtelystä on kovin erilainen lukijalle kuin surutalon väelle.

Osa tarinoista linjautuu kirjailijan elämänhistoriasta. Ensimmäinen spagaattini, Ensimmäinen kannanottoni, Ensimmäinen virheeni. Moni ensikokemuksista sävyttyy hauskanterävillä pikapiirroilla 1960- ja 1970-luvun Suomesta. Ensimmäinen paitapukuni somistaa kertojaa Etyk-konferenssin aikana Finlandia-talon kellarissa.

Kokoelman kirjallista metodia tekee mieli luonnehtia neuroottiseksi. Neurootikko jäsentää itseään maailmaan toistamalla ja varmistelemalla siinä toivossa, että osaisi varautua kaikkeen.

Nopolan huumori avautuu tapahtumista, joissa odotus kohtaa yllätyksen. Joskus tilanne ajautuu liioitteluun, joka vie ihmistä absurdismiin. Nämä ovat yleisesti tunnettuja hauskuuden keinoja, joita Nopola soveltaa tyyliinsä.

Kaavamaisuuksilla leikittely tuottaa kuitenkin lähes väistämättä maneerimaisuutta. Voittopuolisesti kirjan tragikomiikka toimii ja sopii rohkaisuksi kenelle tahansa, joka luulee olevansa ainoa monikuutio maailmassa, joka suosii sulavia muotoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.