Kirja-arvio: Rajuilma oli ohittamaton osa Jyväskylän rockhistoriaa

Rautaratsun selässä kertoo hurjamaineisesta yhtyeestä, jonka nousukiito katkesi ennen aikojaan.

Juho Hämäläinen

Rautaratsun selässä – Rajuilman nousu, uho ja tuho

Docendo 2017. 211 s.

Rautaratsun selässä – Rajuilman nousu, uho ja tuho kertoo pahamaineisen jyväskyläläisyhtyeen tarinan. Verrattain laihasta menestyksestä huolimatta Rajuilma tuntuu kirjan arvoiselta tapaukselta, sillä yhtyeen ympärille rakentunut legenda on ohittamaton osa paikallista rockhistoriaa.

Vuonna 1979 alkunsa saanut yhtye oli 1980-luvulla kovaa vauhtia matkalla kohti valtakunnallista suuruutta. Suomenkielinen hard rock ei kuitenkaan vielä maistunut kuulijoille toivotulla tavalla, ja niinpä hyvin alkanut nousukiito katkesi ennen aikojaan. Matkan varrella ongelmia aiheuttivat niin levy-yhtiö, kriitikot kuin päihteetkin.

Juho Hämäläisen peittelemätön teos on kaikin puolin laadukasta työtä. Hämäläinen on haastatellut kaikkia saatavilla olevia asianosaisia ja saanut heistä irti meheviä anekdootteja. Ne kun tuppaavat olemaan tämänkaltaisten rock-kirjojen suola.

Aihe on myös onnistuttu taustoittamaan hyvin. Ajankuvaa luodessaan Hämäläinen käyttää hyväkseen arkistomateriaalia, jota Rajuilmastakin löytyy yllättävän paljon. Erityisen kiinnostavaa luettavaa ovat Keskisuomalaisen Kari Saariston sekä Soundin Juho Juntusen jutuista napatut sitaatit.

Kirjaa lukiessa ei voi olla huomioimatta sitä tosiseikkaa, että Rajuilman musiikilliset ansiot eivät ole päätä huimaavia. Bändi ehti julkaista uransa aikana ainoastaan yhden kokopitkän albumin, muutamia singlejä ja yhden ep-levyn, jotka nousevat raskaamman kotimaisen musiikin kaanonissa esiin lähinnä laulukielensä takia.

Sikailua ja sekoilua yhtyeen taipaleelle mahtui sitäkin enemmän. Seksi, viina, huumeet ja satanistisilla teemoilla flirttailu olivat olennainen osa Rajuilman itsetarkoituksellisen rankkaa imagoa.

Poikamainen hauskanpito alkoi kuitenkin kääntyä nopeasti itseään vastaan, ja lopulta päihteet ottivat vallan musiikin jäädessä taka-alalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Rajuilma oli sekoilua, seksiä ja tien avausta