Kirja-arvio: Särmäkohtia nuorten elämässä

Jukka-Pekka Palviainen

Virityksiä

Karisto 2018. 213 s.

Tuotteliaan Jukka-Pekka Palviaisen uuden nuortenromaanin keskushenkilöt ovat yläkouluikäisiä nuoria, mutta vahvasti tarinaa hallitsevat myös vanhemman ikäpolven muistelut ja muistot.

Vauhdista tykkäävä Valtteri ajaa viritetyllä mopolla poliiseja karkuun ja päätyy kolariin, jonka seurauksena joutuu sairaalaan. Siellä hän saa iäkkään huonekaverin Einarin, jota käy melkein päivittäin tapaamassa lapsenlapsi Amanda.

Amanda on vloggaaja, joka on saanut useita seuraajia. Vlogeissa hän antaa äänen myös ukilleen, joka kertoo mielellään ajasta, jolloin hän oli nuori. Ei ole suuri yllätys, että Valtteri ja Amanda ihastuvat toisiinsa. Se ei tapahdu kuitenkaan hetkessä.

Amandan vlogi kerää seuraajien lisäksi häiriköitä, jotka menevät henkilökohtaisuuksiin ja kyseenalaistavat vlogin. Valtteri auttaa Amandaa jäljittämään yhden häiriköistä, joka onkin sitten varsinainen yllätys.

Palviaisen kirjasta löytyy useita kiinnostavia ja vahvoja aiheita, joita käsitellään vain harmillisen pinnallisesti.

Amanda on jokaisen vanhemman ihannelapsi, luotettava, tunnollinen ja empaattinen, mutta kaveripiiri ja sen jännitteet tuovat tarinaan särmää, ja näitä särmäkohtia olisi voinut tuoda esiin laajemminkin. Yksi tällainen on vanhemman alkoholiongelma, joka ei voi olla vaikuttamatta nuoreen.

Toinen on homoseksuaalisuus ja kaapista ulos tuleminen, mistä nousee väkisinkin uskottavuusongelma. Herää kysymys, ovatko yläkouluikäiset pojat valmiita myöntämään noinkin suuren asian, kun tiedetään, että tuossa iässä ennakkoluulot ovat varsin voimakkaita ja kiusatuksi tuleminen mahdollista.

Rohkeutta se ainakin vaatii, ja se on yksi Palviaisen kirjan ydinajatuksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.