Kirja-arvio: Satu Hassi muistelee Teiniliiton vuosiaan ja poliittista heräämistään - ja kuin ohimennen kertoo joutuneensa nuorena raiskatuksi

Muistelmiin mahtuu henkilökuvauksia 1970-luvun nousevista poliitikoista Erkki Tuomiojaa, Erkki Liikasta, Kimmo Sasia ja Ben Zyskowiczia myöten.

Satu Hassi

Mannerheim-solki ja punalippu

Siltala 2018. 400 s.

Vihreiden puheenjohtajana, kansanedustajana, ympäristöministerinä ja EU-parlamentaarikkona toiminut Satu Hassi (s. 1951) on kunnostautunut myös kirjailijana ja runoilijana. Muistelmateos Mannerheim-solki ja punalippu kirjaa tekijänsä nuoruuden elämänvaiheet.

Hassi kertoo hyvin yksityiskohtaisesti keskiluokkaisesta lapsuudestaan ja poliittisesta heräämisestään – Teiniliiton ja taistolaisvuosien kulta-ajasta. Koska tarina päättyy 1980-luvun puoliväliin, feminismin ja vihreän liikkeen alkuvaiheisiin, voi muistelmateokselle odottaa myös jatkoa.

Kun Satu Hassi oli 5-vuotias, perhe muutti Jämsään, Hassinkylään. Hän oppi lukemaan ennen kansakoulua ja oli nuoruudessaan intohimoinen partiolainen. Politiikka alkoi kiinnostaa murrosiän jälkeen niin paljon, että vei nuoren lukiolaisen Teiniliiton johtotehtäviin.

Teiniliitto ja Teinilehti tulivat tutuiksi 1960–70-luvun vaihteessa ja politiikan pyörityksessä opinnot viivästyivät. Matemaattisesti lahjakas tuleva diplomi-insinööri kiinnostui tytöille harvinaisemmista aloista Otaniemessä. Siinä sivussa vähän juhlittiinkin, mutta pääosin elettiin niukkaa opiskelijaelämää monen hengen kommuunissa.

Hassi kirjoittaa hyvin ja tarkasti, ilmeisesti päiväkirjoihinsa ja muihin muistiinpanoihin nojaten. Elämäntarinassa on paljon vivahteita, kun Hassi kuvaa suorasukaisesti lapsuus- ja nuoruusvuosiaan. Muutamalla rivillä hän kertoo kuin ohimennen myös joutuneensa raiskatuksi aivan nuorena.

Politiikkaan siirryttäessä tyyli hieman ”virallistuu”, ja monet henkilöt vain vilahtavat tekstissä. Kirjan viimeisillä sivuilla on pitkä luettelo Hassin tapaamista entisistä elävistä ja jo kuolleista nuorisopoliitikoista, joista on tullut johtajia, kansanedustajia, kirjailijoita, näyttelijöitä, professoreita, toimittajia – siis päällisin puolin niin sanottuja kunnianarvoisia kansalaisia.

Muistelmiin mahtuu henkilökuvauksia 1970-luvun nousevista poliitikoista Erkki Tuomiojaa, Erkki Liikasta, Kimmo Sasia ja Ben Zyskowiczia myöten. Hahmot jäävät kuitenkin vähän ulkokohtaisiksi kuten oma (tuleva) aviomieskin eli Rolf Hernberg, joka oli eräs Suomen kommunistisen puolueen taistolaissiiven vähemmän tunnettuja johtohenkilöitä.

Sosialistinen opiskelijaliitto (SOL) oli se areena, millä pariskunta tutustui ja vaikutti 1970-luvun opiskelijapolitiikassa. Avioliitosta syntyi kaksi lasta, mutta ero tuli pian Tampereelle muuton jälkeen 1980-luvun alussa.

Muistelmateos keskittyy Hassin toimintoihin ja tekemisiin. Se ei ole mikään syväanalyysi Teiniliiton tai taistolaisuuden huippuvuosista, vaan ennemminkin yksilötason viileän asiallinen kehityskertomus.

Myös irtaantuminen ja pettymys politikointiin näkyy, kun Hassi eroaa 1980-luvun alussa niin miehestään kuin kuihtuvasta järjestötoiminnasta ja heittäytyy muutamaksi vuodeksi vapaaksi kirjailijaksi. Myös insinöörin ammatillinen ura saa jäädä.

Hassi ei katsele taakseen katkerana takinkääntäjänä. Lukija voi arvata, että yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja kansalaisaktivismi jäävät itämään sielun syövereihin, kun tietää kirjoittajan tulevat vaiheet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Kirja-arvio: Talvisodassa Lapissa taisteltiin tappavissa sääolosuhteissa – Miten talvisotataitoa Suomessa harjoiteltiin ennen sotia?

Levyarvio: Robbie Williams teki yhden tämän joulun parhaista levyistä Bing Crosbyn hengessä

JKMM Arkkitehdit on voittanut Kansallismuseon lisärakennuksen suunnittelukilpailun

Keikka-arvio: Oksentelevista korppikotkista kertova trio voitti yleisön puolelleen – The Aristocrats kävi Tanssisali Lutakossa Jyväskylässä

Teatteriarvio: Toksinen kapitalismi myrkyttää koko perheen Kansallisteatterin amerikkalaisessa klassikkonäytelmässä – Aku Hirviniemi vaihteeksi vakavan draaman parissa

Konserttiarvio: 120-vuotista taivaltaan juhliva Mieskuoro Sirkat teki vaikutuksen loppuunmyytyyn yleisöön

Popkantelisti, laulaja Ida Elina esiintyy Sepän Kipinässä – Poppi soi kanteleella myös Linnan jatkoilla

Tikkakoskelaisen Mara Vighin elokuvaidea katastrofien jälkeisestä maailmasta sai yllättävää vastakaikua – koekuvauksia The House of God -elokuvaa varten tehtiin ohjaajan kotikonnuilla

Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinto Pontus Purokurulle, Juhani Karilalle ja Reetta Pekkaselle

S. Wuorion maalaamon arvokas arkisto Museovirastolle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.