Kirja-arvio: Todellisuus antaa aiheet rikosromaanille

Timo Sandberg

Himon varjo

Karisto 2017. 325 s.

Lahtelaisen Timo Sandbergin rikos- ja poliisiromaani Himon varjo on kirjailijan Heittola-sarjan kymmenes teos. Rikoskomisario Erkki Heittola on sarjan keskushenkilö ja Lahden seutu sen maisema. Ennemmin tai myöhemmin Heittola etsii mielenrauhaa tai takaa-ajettua Vesijärven rannoilla. Sandberg kuuluu kotiseutukirjailijoihin.

Romaanin alun luvuista lähtee monta tarinalinjaa. Rikosten uhreja jää pinteeseen, kun kertomus vaihtaa tilannetta. Menetelmä tuo romaaniin paljon väkeä. Heittolan kanssa rakkauden vuoristoradalla rullaava Taru Lund on palannut Hämeen poliisiin ja pariskunta yrittää taas vakiinnuttaa suhdettaan.

Sanonnan mukaan todellisuus on tarua ihmeellisempää. Suomalainen elämänmeno on nykyisin niin kummallista, että se pärjää järkyttävyyskisassa liiankin hyvin fiktiiviselle rikollisuudelle.

Sandberg ammentaa todellisuudesta ja kauhaan tarttuu vanhusten kaltoin kohtelua, rasismia, sovinismia, pakolaiskeskusten vastustamista sekä tyttöjen ja naisten tappavan rajua hyväksikäyttöä.

Kirjan nimi viittaa seksuaalisen halun tyydyttämiseen hinnalla millä hyvänsä ja siihen, kuka sen hinnan maksaa. Himon hetki heittää pitkän varjon tulevaisuuteen.

Kirjan alussa pahoinpidelty suomalaisnainen jää jumiin tyhjän tehtaan hissiin. Syyriasta Suomeen paennut nuori tyttö katoaa pyöräretkellä. Kertomuksen edetessä ja Hämeen poliisin alettua selvitellä useaa tapausta rinnakkain irrallisilta vaikuttavat tarinalangat alkavat solmiutua yhteen.

On kirjallista vapautta, että rikosjuttujen osapuolet liittyvät isompaan kokonaiskuvaan, ratsastusretkellä katoavaa Tarun Mira-tytärtä myöten. Se puolestaan on kirjailijan ammattitaitoa, ettei juonenlangoista koostuva kudos tunnu väkinäisesti kasatulta.

Romaanin kerrontatyyli on asenteeton ja tässä toteamisen taidossa piilee myös lukijan kunnioitus. Erityisen taitavaa kirjailijalta on käyttää eläytymisesitystä puolueettoman neutraalisti, riippumatta henkilön toiminnan moraalista.

Jännärimäisen rankkaa on päästä seuraamaan sellaisen sietämättömältä vaikuttavan suomalaismiehen ajatuksia, joka paljastuu itsekin olosuhteiden uhriksi. Onpa ihminen suomalainen tai syyrialainen, elämänkulkuun vaikuttaa mahdollisuus turvallisuuteen ja rauhaan.

Helena Miettinen

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .