Kirja-arvio: Todenkaltainen kuvaus nuorista tytöistä sisällissodan myllerryksessä

Jyväskyläläisen Laura Lähteenmäen nuortenromaani kertoo Tampereella punaisten naiskaartiin liittyneistä tytöistä.

Laura Lähteenmäki

Yksi kevät

WSOY 2018. 170 s.

Jyväskyläläinen Laura Lähteenmäki osallistuu vuoden 1918 tarkasteluun nuortenromaanilla Yksi kevät. Suomalaislukijat ovat tarkkoja historiallisten romaanien faktojen kanssa. Kirjailija tekee jälkisanoissa selkoa teoksen todellisuusyhteyksistä ja liittää mukaan listan lisälukemistoksi.

Lähteenmäen romaani on tunnestautumista siihen, miten työväkeen kuuluvat tytöt, punatytöt, kokivat sisällissodan myllerryksen. Tarina alkaa lumisena maaliskuun päivänä Tampereella, punaisten kaupungissa, jota valkoiset uhkaavat saartorenkaana aina vain lähempänä. Teinitytöt Aada, Jenny, Linda, Katri ja Bea valtaavat tyhjillään olevan huvilan, jonka omistajaperhe on poissa. Tyttöviisikko on fiktiota, mahdollista todenkaltaisuutta.

Huvilasta on määrä tehdä hoitopaikka lievästi haavoittuneille ja tyttöjen on tarkoitus vastata siitä. Heillä on vain niukasti tietoa ja taitoa hoitotyöstä, mutta sitäkin enemmän arkuudensekaista intoa.

Linda on kiihkomielisin, hänen siskonsa Katri hiljaisin, Jenny nauravaisin, Aada epäileväisin ja Bea aidosti poliittisin. Bealla on perusteltuja näkemyksiä proletariaatin ja varsinkin naispuolisen työväen ongelmista porvarien hallitsemassa yhteiskunnassa. Hänen suuri unelmansa on tytöille ja pojille yhtä lailla kuuluva ja varallisuudesta riippumaton mahdollisuus käydä koulua.

Romaani jakaantuu kolmeen osaan. Huvila-osan kertoja on Aada. Kun haavoittuneita aletaan tuoda, Aada kuvailee osallistuvan havainnoinnin tyylillä omia ja toisten reaktioita, hämmennystä ja sinnittelyä. Huvilalle tuodaan myös pahoja osumia saaneita. Nälkä, pelko ja avuttomuus huokuvat Aadan kerronnasta.

Huhtikuun ensimmäisenä päivänä tytöt kirjautuvat naiskaartiin. Tämän, kirjan keskiosan, kuljettaa ulkopuolinen kertoja eläytymisesityksen keinolla. Jenny ei osallistu, kun neljä muuta leikkaavat tukkansa, vetävät housut jalkaan ja saavat aseet niukan käyttöopastuksen kera. Sata vuotta sitten nainen housut jalassa oli järkytys ja aseellinen nainen hirvitys. Punatytöt ravisuttivat tabuja muun sivutuotteena.

Tytöt ehtivät kauhukseen tajuta, että heidän pitäisi pystyä ampumaan ihmisiä. Sitten onkin täysi sekasorto päällä. Kirjan kolmannessa osassa selviää, miten tytöille käy. Tämän osan kertoja on Bea, jolla onkin sanottavaa kapinan syistä ja tavoitteista.

Teos kuvaa nuoria ylivoimaisissa olosuhteissa. Lukija voi eläytyä tarinan viisikkoon, jota suuret tapahtumat heittelevät heidän syntyperänsä johdosta. Näin näyttäytyy, että ihminen on maailmaan heitetty, usein hädissään, ja yhteiskuntahistorialliset tapahtumaketjut kollektiivisen hämmennyksen tuloksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Katso kuvasarja: Tuhannen kävijän festivaaliksi kasvanut Naamat on aikuisten leikkiaikaa – “Tämä on vähän niin kuin Woodstock, mutta parempi. Ja minä olin Woodstockissa"

Teatteriarvio: Urinetown on totista polemiikkia melodraaman huumorin keinoin

Teatteriarvio: Teatteri Lumpero tarjoaa salamointia, räiskettä ja tulikivenkatkuista taistelua

Näkökulma: Jyväskylässä odotetaan jännityksellä, minkälaisen muistomerkin Matti Nykänen saa – urheilijapatsaat ovat useimmiten näköisveistoksia, katso kuvat

Katso kuvasarja: Humppateltta ja koiralle lässyttämisen SM-kisat – 20-vuotias Rockfestari Naamat alkoi auringonpaisteessa

Teatteriarvio: Kunnianhimoinen kuvaus Baddingin pirstaleisesta elämästä

Jason Kouchak haluaa tuoda ensi kesänä Jyväskylään shakkia ja tangoa yhdistävän esityksen – "Ihmettelen, ettei kukaan ole tähän aiemmin tarttunut"

Kirja-arvio: Kristian Blombergin teoksen klassisia kysymyksiä ovat ajan ongelma, aistihavaintojen pettävyys ja tulkintojen harhaanjohtavuus

Walt Disney julkaisee saamenkielisen version Frozenin jatko-osasta

Festivaalien edustajat näreissään esiintyjien peruutuksista – ”Pääpaino valitettavasti aina saman genren artisteissa”

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.