Kirja-arvio: Turo Kuninkaan epätasainen romaani on joko diippii shittii tai silkkaa shittii

Turo Kuningas

Välityö

WSOY 2018. 416 s.

”Hei persereikä” -huuto raikaa MoonTV:tä muistuttavan UuGee-TV:n Paskapuhetta-ohjelman katureportaasissa ohikulkijoille. Isoin kirjaimin ilmaistu huuto toistuu viisitoista kertaa.

Jos edellä mainittu vaikuttaa vain keskenkasvuiselta typeryydeltä, Turo Kuninkaan (s. 1974) romaani Välityö kannattaa jättää suosiolla väliin.

”Kasa paskaa” (Suomen tuleva presidentti), ”kasa paskaa” (älykön kroppa). ”Kolme kiloa paskaa” (kohellusohjelma Hoosee Jamppojen jäsenen varasto kakkasotaan). ”B-rappuu kakkoseen” (rap-artisti Brenkun biisi).

”Teksti kuolee. Se on jo kuollut. Kirjastot ovat vaaleaksi kuivuneen paskan varastoja. Kirjoittaminen on paskan tuottamista, lukeminen vaalentuneen paskan sivelyä ja sormien tuoksuttelua elämyksen toivossa.” (Romaanihenkilön mietteitä kuvan ja äänen ylivallasta nykykulttuurissa.)

”Kahvikin on paskaa.”

Turo Kuninkaan palkittu esikoisteos Työkalupakki (2008) edusti samaa räävittömyyttä ja brutaalia sivullisuutta kuin Juha Seppälän kulttikirja Super Market. Kuningas jatkoi määrittelevää lyhytproosalinjaa Tähtipölyssä (2012), joka koostui pääosin Imagen jutuista.

Tyypittelijänä Kuningas on parhaimmillaan tyylilajin klassikoiden Theofrastoksen ja Jean de la Bruyèren tasolla. Välityössä kategorisoidaan alaiset kahdeksaan ”rotuun” (jätkät, justiinat, piikkisiat, turistit jne.), vaan nyt nokkela lokerointi tuntuu väkinäiseltä ja väsyneeltä.

Romaanin poliittinen kehys on reippaampi. Kamppailulaji kukkodun kehittäjä Elias Kukko valitaan lama-Suomeen perustetun kansallisliiton tukemana presidentiksi vuonna 1994. Puolue voittaa myös seuraavat eduskuntavaalit.

Kansallispuolue ottaa vihollisikseen työttömät, ja tuossa juntti-fasistis-chucknorristisessa Suomessa Välityön täysi-ikäiset puoliaikuiset sitten konsultoivat, markkinoivat, syrjäytyvät, kärsivät rakkauden vuoksi ja pelaavat tennistä (kuin Big Lebowskin keilaporukka olisi vaihtanut urheilulajia David Foster Wallacen tennistekstien innoittamana).

Poliittisena satiirina varmakielinen romaani jää huteraksi, mutta kaikkinainen arveluttava huvittavuus kantaa nahkeasti nostalgista kokonaisuutta, jossa sekä tarina että sydän piileskelevät. ”Rakkaus ei pelasta maailmaa. Siihen riittäisi myötätunto.”

Silti Välityön sakeasta VHS-sukupolvi-ironiasta on vaikea päättää, onko se diippii shittii, douppii shittii vai silkkaa shittii – ja mitä väliä sillä on?

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .