Kirja-arvio: Uskottava mutta laimea leimatun tarina

Tapio Koivukari

Poltetun miehen tytär

Johnny Kniga 2018. 282 s.

Noitavai­not kuohuttavat yhä tunteita ja jakavat mielipiteitä. Niistä on kirjoitettu nippu tutkimuksia, tietokirjoja ja romaaneja sekä kuvattu monta elokuvaa, mutta aihe ei näytä vielä tyhjentyneen.

Romaaneistaan palkitun ja islantilaisen kirjallisuuden kääntäjänä tunnustetun Tapio Koivukarin romaani Poltetun miehen tytär asettuu jatkumoon keskivertoa parempana historiallisena proosana.

Mangan isä poltetaan noitana ja leima jää myös tyttäreen. Tarina seuraa tytärtä pakomatkalle, tarkastelee kuinka hän saa elämänsä järjestettyä tolalleen, ja kulkee hänen mukanaan noitaoikeudenkäyntiin.

Koivukarin kirja kuvaa hienovaraisesti, kuinka julmaa yhteisön kontrolli voi olla. Kun epäilys leimaa yhden, alkaa yhteisö vetäytyä ympäriltä, ja muiden on parempi varalta tuomita leimattu pysyäkseen itse hyvien kirjoissa.

Koivukarin ei tarvitse liimata mukaan mitään #HasJustineLandedYet-tägiä saadakseen lukijan ajattelemaan. Kirjan lopuksi Koivukari tarjoilee lyhyet ja kiinnostavat jälkisanat romaanin taustoista.

Elämää 1600-luvun Islannissa kuvataan uskottavasti ja arkisesti. Koivukari ei sorru anakronismeihin.

Kirja ei myöskään ole pelkkiä noitavainoja. Välillä kalastetaan, ja uuden ajan alkupuolen Islanti on yllättävän kansainvälinen.

Uppoutuminen on silti vaikeaa, vaikka sitä kovasti tahtoisi. Tarinaa kuljetetaan eteenpäin eri henkilöiden kertomana ensimmäisessä persoonassa. Henkilöihin ei pääse oikein kiinni, kun kertoja vaihtuu usein, ja jokseenkin niukasti tarjoiltuine elävöittävine yksityiskohtineen kerronta ei päästä lukijaa lähelle. Hyvinkin dramaattiset tapahtumat liukuvat ohi tasaisena virtana ilman kiihdytyksiä ja suvantoja.

On kuin Koivukari haluaisi sanoa, että älä nyt tunne vaan analysoi viileästi! Mutta kun minä niin haluaisin, että Koivukari toisi tapahtumat lähelle. Kerran tupakointiaikoinani poltin vahingossa nikotiinittoman tupakan. Tunne oli tämän kirjan jälkeen vähän sama.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .