Kirja-arvio: Yksinäisyyttä luonnon luona

Arja-Liisa Mäenpää

Roihu. Runoja elämästä

BoD 2017. 133 s.

Kun runo / lähtee lentoon / se etsii puun, / jossa sillä on koti. // Siellä sen laulu lohduttaa.

Jyväskyläläisen Arja-Liisa Mäenpään esikoisessa yhtyvät luonnonliike ja mielenkuvat. Maiseman tapahtuma avaa elämäkertamuistojen ja nykyhetken tuntoja. Roihu on hyvä otsikko kokoelmalle, jossa teonsanat painottuvat.

Kulo ei sammu / ennen myrskyävän meren rantaa, / upottavaa nevaa, / karua kalliota, / hukuttavaa kaatosadetta.

Elämä vaikuttaa tuuliselta selviytymistarinalta. Luonnon muutokset kiihdyttävät ja rauhoittavat tunteita sekä tuottavat kysymyksiä ja vastauksia. Kohtaamalla luonnon runoilija kohtaa ihmiset mutta erityisesti moniulotteisen yksinäisyyden.

Se merkitsee sekä kaivattua rauhaa että läheisyyden ikävää. Koskettavimmillaan runot ovat personifioidessaan yksinäisyyden kuin kumppaniksi, vuorovaikutuskaveriksi. Se ei juurikaan aseta käytösehtoja, mutta antaa tilaa riippumattomaan kokemiseen, välittömään sisimpänsä kuuntelemiseen. Yksinolo kivistää ja vapauttaa silloin kun sen seuraan rohkenee.

Rikoin häkkini, että voisin lentää ja laulaa.

Myös runoilijan osaa ikääntyvänä naisena tarkastellaan vilpittömyyteen rohkaisevan yksinäisyyden luvalla. Varttumisen merkit nähdään suoraan – alakuloisesti mutta hyväksyvästi. Luonto vuodenaikoineen on elämäkertakuvastin. Vanhetessa kevätriemu hiipuu. Syksyyn rauhoittumisessa on lohtua ja uudet värit.

Runot myöntyvät itsetarkkailun tuottamiin suruun, väsymiseen, heikkouksiin mikä johtaa samoin vahvuutta kohti. Runoilijasta yllättävien ja lukijan mielestä osuvien havaintojen lisäksi mukana on proosallista ja itsestään selvää toteavuutta. Jatkumoa luovat usein tapahtumat, joissa läheisillä on ollut ja on merkitsevä osa.

Soinnikas tiivistäminen voisi tavoittaa kuvallisuutta ilman että aiheen tarkoitusta tarvitsee alleviivata kuten – runojen otsikoinnin tätä korostaessa – nyt helposti tapahtuu. Tämä ei kuitenkaan poista tekstin huomiota herättävää antaumuksellisuutta, roihua sanojen takana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.