Kirja-arviot: Lapsi ja hänen aikuisensa ihmettelevät yhdessä – Ninka Reittu jatkaa rosoisten ja eloisien kuvakirjojensa sarjaa

Ninka Reittu

Oma rakas supernapa

Otava 2018. 32 s.

Hannele Lampela, Ninka Reittu

Prinsessa Pikkiriikin astetta paremmat iltasadut

Otava 2018. 54 s.

Liperin Ninka Reittu (s. 1982) jatkaa ansiokasta lastenkirjatuotantoaan.

Hänen viime vuoden kuvakirjansa Sinä olet superrakas valittiin lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi. Oma rakas supernapa on kirjalle jatkoa.

Tässäkin kirjassa seikkailevat pieni ja Iso eli lapsi ja hänen aikuisensa. Heidän tuikitavallinen kesäinen uimarantareissunsa kasvaa suuriin mittasuhteisiin. Toiminnan lomassa ehditään puida erilaisuutta, samanlaisuutta, rohkeutta, turvallisuutta, kehollisuutta – tai miten isot näitä asioita nimeävätkään.

Molemmilla päähenkilöillä on aikaa toisilleen, sillä Iso malttaa jättää puhelimensa räpläyksen kirjan viimeiselle sivulle.

Reitun teksti tavoittelee mukavasti sitä kasvamisen vaihetta, kun lapsi alkaa oivaltaa olevansa oma persoonansa, mutta kiipeää silti mieluusti aikuisen vatsan päälle turvatankkaukseen.

”Katso, minä juoksen! Katso, minä kaivan! Katso, katso, katso, minä ryömin! minä huusin. Ja Iso katsoi ja hymyili. Se tuntui maailman ihanimmalta. Ja minä olin maailman ihanin. Tunsin itseni hurjan hyväksi ja taitavaksi. Kaikki minussa oli parasta juuri minulle.”

Reitun tussiviiva on rosoista ja eloisaa, värit mehevän kirkkaita kuin lapsuuden kesät.

Ninka Reittu ehtii oman kirjatuotantonsa lisäksi myös kuvittaa. Prinsessa Pikkiriikin astetta paremmat iltasadut on kolmas osa vuonna 2016 alkanutta Prinsessa Pikkiriikki -sarjaa.

 

Hannele Lampela havainnoi hauskasti ikävaihetta, jossa pieru- ja kakkahuumori ovat yhtä siistejä asioita kuin prinsessaleikit. Suorasuinen prinsessa Pikkiriikki asettuu Peppi Pitkätossun ja Pikku Myyn kaltaisten esitaistelijoidensa jonon jatkoksi. Pikkuveljensäkin prinsessa on ristinyt Rasittavaksi Urpoksi, mistä herkästi mieltään pahoittavaa mieslukijaa varoitettakoon (kuten myös siitä, että Hannu on kirjassa tytön nimi).

Prinsessa Pikkiriikin astetta parempien iltasatujen pohjateksteinä ovat Punahilkan, Hannun ja Kertun, Pienen merenneidon ja Lumikin kaltaiset klassikkosadut, jotka sepitetään uusiksi. Kaikki väännökset eivät ehkä ole nerokkaita, mutta isoa ja pientä naurattaa takuulla muutamaan otteeseen.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .