Kirjailija Göran Schildt on kuollut

Kirjailija ja taidehistorioitsija Göran Schildt on kuollut. Hän kuoli eilen illalla kotonaan Tammisaaressa 92-vuotiaana. Schildt tunnettiin erityisesti Daphne-purjeveneellään tekemiensä matkojen kuvaajana.

Schildt syntyi 11. maaliskuuta vuonna 1917 Helsingissä novelli- ja näytelmäkirjailija Runar Schildtin perheeseen. Vuosina 1934–39 hän opiskeli taidehistoriaa Italiassa ja Espanjassa sekä kirjallisuutta Sorbonnen yliopistossa Pariisissa.

Purjevene Daphnen Schildt hankki vuonna 1947. Se oli hänen toisen maailmansodan rintamakokemustensa aikana syntyneiden unelmiensa täyttymys. Purjehdusmatkat Schildt rahoitti lehtiartikkeleilla ja matkakuvauskirjoilla, joista ensimmäinen oli Toivematka (1949).

Schildt sai huomata, että hänen matkakuvauksensa koskettivat laajaa lukijajoukkoa. Teoksia on käännetty useille kielille. Maailmanlaajuisesti tunnetuin Daphne-kirjoista lienee Odysseuksen vanavedessä (1951).

Daphne-kirjojen lisäksi Schildt kirjoitti paljon muutakin. Tärkeimpiä niistä ovat muun muassa ranskalaisesta kirjailija André Gidestä ja taiteilija Paul Cezannesta kirjoitetut teokset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.