Kirjailija Matti Mäkelä on kuollut 68-vuotiaana

Kirjailija Matti Mäkelä on kuollut 68-vuotiaana. Asia vahvistettiin STT:lle tiistaina Kustantamo Siltalasta.

Mäkelä syntyi Ilmajoella Etelä-Pohjanmaalla heinäkuussa 1951.

Hänen esikoisteoksensa, esseekokoelma Hanhet ilmestyi vuonna 1983. Mäkelän muistelmateos Pitelemätön julkaistiin kesäkuussa. Kaikkiaan hän kirjoitti yli 20 teosta.

Mäkelä on palkittu muun muassa kirjallisuuden valtionpalkinnolla vuonna 1986.

Kirjailijan kuolemasta uutisoi aiemmin Ilkka. Lehden mukaan Mäkelä kuoli tiistaina iltapäivällä Siilaisten terveysaseman palliatiivisella osastolla Joensuussa.

Mäkelä kertoi julkisuudessa avoimesti maksasyövästään.

"Kirjoittamalla voi mietiskellä ja samalla pysyy leivän syrjässä"

Mäkelä kirjoitti ylioppilaaksi Marttilan yhteislyseosta 1972. Hän valmistui Helsingin yliopistosta filosofian kandidaatiksi 1980 ja lisensiaatiksi 1988. Tohtoriksi hän väitteli vuonna 2016 Itä-Suomen yliopistossa.

STT haastatteli Mäkelää hänen 60-vuotispäivänään vuonna 2011.

–  Olen ainakin kova painamaan töitä, ja kirjoittajarooli muotoutui nuoresta saakka. Kirjoittamalla voi mietiskellä ja samalla pysyy leivän syrjässä, Mäkelä kuvasi kirjoittamistaan.

Kirjailija kertoi pitäneensä pääteoksenaan vuonna 1998 ilmestynyttä Sääkirjaa. Muita hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Suuri muutto (1986) ja Kaksi vaimoa (1995).

Mäkelä teki enimmät työnsä monialaisena esseistinä, kolumnistina ja kirjallisuuskriitikkona. Lisäksi hänellä oli tutkijan taito, joka näkyi aiheiden tietopohjassa.

–  Kirjoitukseni ovat siis ainakin osittain totta, tuon vain niihin oman subjektiivisen näkökulmani.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.