Kirjava lintu – Unilintu

Kirjava lintu on värikäs sekoitus kansanmusiikkia, suomalaista runoutta ja vähän lauluyhtyemäistäkin ilmaisua. Bändi esiintyy eloisasti, mutta ei saa koko kirjavuuttaan toimimaan saumattomasti yhteen. Levyn tunnelma jää etäiseksi. Kokemus on vähän kuin kuuntelisi treeni-kämpän oven läpi bändiä, joka vielä hioo yhteispeliään.

Runoissa on Kantelettaren lisäksi luotettu muun muassa porilaiseen kansallisromantikko Tuomas Keskimäkeen (s. 1984). Miellyttävimpinä levyltä erottuvat viulistit Emilia Lajunen ja Tommi Asplund sekä jyväskyläläisestä Captain Cougaristakin tunnettu pianisti-säveltäjä Juha Kujanpää.

Hohka Puutarhautuminen –·Sibelius-Akatemia

Nuorista helsinkiläismuusikoista koostuva Hohka on kuluneen talven kansanmusiikkitapaus Suomessa. Marraskuussa yhtye voitti pohjoismaisen Nord11-pelimannimestaruuskilpailun. Puutarhautuminen-levyllä Meriheini Luoto (viulu), Valtteri Lehto (kantele), Veikko Muikku (haitari) ja Maksim Purovaara (kontrabasso) näyttävät, kuinka hyvissä ja taitavissa käsissä nykykansanmusiikki maassamme on. Yhteisoitossa ei ole moitteen sijaa ja kappaleet kertovat vaivattomasti selkeitä tarinoita ilman sanoja. Musiikin juuret ovat pohjoismaisessa peli-mannimeiningissä, mutta dramaattista lainaa on otettu myös Ranskan suunnalta.

Hohkalta puuttuu vielä oma persoonallinen ääni, vaan kehtaahan tällä osaamisella ja vimmalla soittaa lainatyylejäkin. Lisää ja parempaa on varmasti tulossa.

Lue kaikki veroaiheiset jutut

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.