Kirjoja yöpöydältä: Hikikomoreita on Suomessakin

Filosofian tohtori Ari Haasion tietokirja Hikikomorit (Avain 2018) luo vakavan ja ajatuksia herättävän kuvan kotiin lukittautuvista nuorista.

Japanin kielestä peräisin oleva sana tarkoittaa sosiaalisia kontakteja välttävää henkilöä. Elämä pyörii internetissä, se mahdollistaa asioiden hoitamista kotoa poistumatta ja on usein ainoa kanava toisiin ihmisiin.

Hikikomoreita on myös Suomessa. Tarkkoja määriä ei tiedetä, sillä ”hikky” ei ole se, joka riehuu ulkona ja tulee huomatuksi. Kymmenien tuhansien syrjäytyneiden joukossa on sekä sosiaalisesti vetäytyneitä että riskiryhmässä olevia.

Mikä saa suomalaisen nuoren eristäytymään yhteiskunnasta, ”komeroitumaan”? Haasio nostaa tutkimusten pohjalta esiin erityisesti kaksi asiaa: koulukiusaamisen ja ystävien puutteen. Kokemukset heikentävät usein jo ennestään matalaa itsetuntoa ja sosiaalisia taitoja.

Tärkeää on ennaltaehkäisy: puuttua kiusaamiseen ajoissa ja auttaa lapsia kaverien saamisessa.

Päivi Kujala

Oletko kuullut Zlatanista?

Totta kai olet. Kaikki tietävät Zlatan Ibrahimovićin. Kuten hän itse sanoo: ”Zlatan on Zlatan.”

Mats Olssonin kirjoittama Jalkapallo olen minä (WSOY 2018) keskittyy Zlatanin uraan jalkapallomaailman huipulla sivuuttaen juniorivuodet siirtolaislähiössä ja yksityiselämän monimiljonäärinä. Säästelemättä kuvitettu lähes kaksikiloinen henkilöbrändiharkko toimii paremmin kahvi- kuin yöpöytäkirjana.

Nimestään huolimatta Jalkapallo olen minä ymmärtää lajin joukkuepelinä. Ääneen pääsevät entiset seurakaverit Patrick Vieirasta Paul Pogbaan. Zlatan muistaa, kuinka Juventusta luotsanneen Fabio Capellon katse kitki turhan kikkailun.

Ennen kuin Zlatan karaistui Serie A:ssa, hän pelasi Ajaxissa. Siellä koppava nuorukainen poukkoili kahnauksesta toiseen. ”Jari Litmasessa, tyylikkäässä suomalaistähdessä, hän löysi kuitenkin pelaajan, joka ymmärsi häntä. Ja vähitellen, kun Litmanen vastasi syötöistä ja Zlatan maaleista, Zlatanista alkoi tulla sellainen maalintekijä, jona hänet oli seuraan myyty.”

Zlatan saa olla Zlatan, mutta Kuningas on kuitenkin Kuningas.

Pekka Jäntti

Astetta valmiimpi kuoleman kohtaamiseen

Miten kohdata kuolema (Tammi 2019) on monipuolinen tietopaketti niille, joiden omainen on sairastunut parantumattomasti.

Jaana Ahlbladin teos avaa ja selittää käytännön asioita, joiden kanssa moni joutuu vastatusten ensi kertaa: palliatiivista ja saattohoitoa, lähestyvän kuoleman merkkejä, oireiden lievittämistä, vastuukysymyksiä, henkisen tuen tarvetta ja hautajaisten järjestämistä. Myös keskustelu eutanasiasta saa eväitä.

Kirja antaa äänen muun muassa potilastyölle omistautuneille ammattilaisille ja järjestöille. Osaamista ja hyvää tahtoa riittää, mutta myös huolta siitä, että paras mahdollinen hoito elämän viime metreillä ei ulotu kaikille tasa-arvoisesti.

Tarvitaan kotisairaanhoitoverkostoja, saattohoitopaikkoja, hoidon laatukriteereitä hoivakodeille, lisää koulutusta ja osaavia käsiä.

Ajankohtainen lisä viime viikkojen vanhustenhoitokeskusteluun.

Päivi Kujala

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .