Kirjoja yöpöydältä: Pohojanmaalla on viisahia emäntiä

Sillä on näköjähän kirijootusripuli tällä Markku Mantilalla. Postista tuli sellaanen esikoosromaani ku On toinenkin polku taivaaseen (Rocenro 2018), joka on kyllä aika maharoton tiiliskivi pirellä ku sängyssä makkoo. Yli viissataa sivua.

Arvasitteki varmahan jo että Pohojanmaalla liikutahan. Se on Peräseinäjoelta kotoosin se Mantila ja sinne Peejoen Mantilanmäelle se on laittanu henkilöönsä elämästä tai pöhönästä seleviämähän 1960–70-luvuulle. Jokku seleviää paremmi ku toiset ja jokku ehtii kuolla sitä enne.

Tärkiäs roolis on Allan Lauttamus, joka on kyllä melekoonen pyhimys ihimiseks ja poliitikoks. Kouluttamatoon mies mutta kauhia lukemahan ja mukava tappaus joka suuntahan. Notta eihän soo mikää ihime notta eruskuntahan se ponkasoo het kerrasta, remarina. Nii viatoon notta voiko tuollaasta politiikas eres olla. Toivottavasti on.

Maailma se muuttu Mantilanmäelläki niin ko muuallaki Suomessa tuohon aikahan. Maalaaskylät alakoo tyhyjetä ja Maalaasliitto muuttu Keskustapuolueeks, mutta ei sitä ny ois tarvinnu kirijassa kymmentä kertaa sanua, sitä että nimi vaihtu.

Olisin mä lyhentäny vähä muutenki. Mitä tuota poikaasten ja ukkojen joka kolttoosta kertomahan vaikka oiski hyvä juttu. Semmoonen ku juoni meinas siinä sitte olemahan vähä hakusas.

Mutta mietin mä kyllä toisahalta sitäki notta tarvihtooko sitä juonta aina niin kauhiasti eres olla. Ko on sentähän hyvin kirijootettu ja punaanen lanka, niin ku nyt tässä on. Notta ku oikehen yrittää nii hyvin siinä käy. Pohojanmaalla ainaki. Kyllä mä koukkuhun jotenki jäin.

Ja nauratti mua kans. Sinne Mantilanmäelle on postilaatikootten ympärille osunu aika ihimeellistä porukkaa, tai tavallisia ne ihimiset taitaa sitteki olla. Ja viisahia, emännät varsinki, ainaki melekehen kaikki. Niin ku muuallaki.

Niin viisahia, notta tämänkää sepustuksen murtehesta ei sitte oteta valituksia vastahan. Menkää lakeurelle huutamahan. Pohojanmaalla sitä piisaa.

Juttusarjassa luetaan uusia ja vanhoja kirjoja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .