Kirsi Neuvonen – Naistenpäivä

Tyyli on käsite, joka auttaa määrittelemään, nimeämään ja tunnistamaan kaikenlaisia luovuuden ilmiasuja. Taiteessa se tarkoittaa muun muassa tyylisuuntaa, aiheen esitystapaa tai taiteilijan käden jälkeä. Laveammassa merkityksessä tyylinä voidaan pitää myös aihepiiriä ja sisältöä.

Taidegraafikko Kirsi Neuvosen yksityisnäyttelyt ovat katsojan kannalta aina tapahtumina jännittäviä, sillä hän on usean kerran tuonut juuri näyttelyissään esiin rohkeasti uutta ja hyvinkin erilaista verrattuna aikaisempaan. Neuvosen tyyli ei ole pysähtynyt suosiossa paistatteluun, mutta ei hän myöskään ole täysin hylännyt aikaisempaa, vaan kierrättää osia vanhemmasta uudemmassa.

Galleria Beckerin näyttelyssä Kirsi Neuvonen palaa tuttuun aiheeseen, leninkeihin.

Ensimmäisen pukuaiheisen vedossarjansa Neuvonen teki 25 vuotta sitten ja siitä lähtien naisen puku on kulkenut mukana joko itsenäisenä aiheena, osana kokonaisuutta tai naisfiguurin vaatetuksena.

Toisena pääaiheena Neuvosella on ollut erilaiset kasviaiheet ja erityisesti puut.

Beckerin uusissa suurikokoisissa pukuvedoksissa nämä kaksi teemaa yhdistyvät. Helmukset sulautuvat dramaattisesti metsiksi, kangas ilmaksi ja horisontti miehustaksi ja toisaalla köynnösruusu ja piparminttu kuvioivat leninkien pinnan kesäisen herttaisiksi.

Vaikka näyttelyssä pääosassa onkin tuttu ja turvallinen aihe, ei se kuitenkaan ole kaavoihinsa kangistunut.

Uuden näkökulman pukuteemaan tuo sarja pienikokoisia uniikkiteoksia, joissa Kirsi Neuvosen ompelijaäidin mallikansion pukumallit saavat kuosinsa Neuvosen vanhoista hylätyistä vedoksista. Kaavan avulla kierrätetty hylkyvedos muuttuu upean mielikuvitukselliseksi haute couture -kuvaksi.

Kaava on myös perustana näyttelyn teoksista itseäni ehkä eniten puhuttelevassa teoksessa Leikkaussuunnitelma.

Tiedotteessaan Neuvonen sanoo palaavansa pukuihin aina uuteen elämäntilanteeseen totutellessaan. Leikkaussuunnitelmassa taiteilija on asetellut leningin kaavat uudelle kankaalle kuin uuden alun merkiksi.

Jään mielenkiinnolla odottamaan, onko kaava alku myös uuden teeman tai tyylin synnylle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.