Kirsti Kuronen: Paha puuska – tarina nuoren pojan itsemurhasta

Kirsti Kuronen

Paha puuska

Karisto 2015. 75 s.

Läheisen kuolema on kova juttu, ja sitä seurannutta surua on vaikea kestää ja käsitellä. Vaikka suru muuttaakin ajan mittaan muotoaan, se seuraa mukana aina.

Kirsti Kurosen nuortenkirja Paha puuska on runon muotoon kerrottu tarina nuoren pojan itsemurhasta. Kasiluokkalaisen Hillan ja hänen vanhempiensa elämä järkkyy syksyn ensimmäisen koulupäivän jälkeen. Joku seiskaluokkalainen poika on jäänyt junan alle.

Hillan mieleen nousee heti ajatus, ettei poika vain olisi hänen pikkuveljensä Lauri. Mutta totta se on, se on Lauri. Samalla alkavat Hillan kysymykset. Miksi, mikä on syy? Hilla ja äiti yrittävät löytää syitä veljen teolle, mutta yhtään järkevää syytä ei löydy. Ei tarvita syytä. Riittää, kun tulee vain paha puuska.

Isä luovuttaa, tekee oman ratkaisunsa ja muuttaa kotoa pois toiseen maahan.

Hillalla on ystäviä, jotka tukevat häntä ja yrittävät auttaa minkä voivat. Ajatuksia toisaalle vie myös ystävysten yhteinen bändi.

Eräänlaista omaa terapiaansa Hilla istuu Laurin lempikivellä, jota poika piti aikakoneenaan. Hilla ”keskustelee” veljensä kanssa, yrittää löytää vastauksia ja samalla hänestä tuntuu, että juuri tällä kivellä hän on lähempänä Lauria ja hänen ajatuksiaan.

Paha puuska osoittaa, miten nuorille voi kirjoittaa myös runon muodossa väkevästi, ja niin, että se iskee tajuntaan. Kirja on nopeasti luettava, ja Kuronen käsittelee nuoren itsemurhaa realistisesti eikä missään vaiheessa mässäile sillä.

Kurosen kirja on surullinen ja voimakkaita tunteita herättävä. Samalla se kertoo, siitä miten herkkiä ja sulkeutuneita nuoret voivat olla. Heidän ajatuksiaan ja tekojaan ei voi ennalta aavistaa.

Paha puuska on upea runoteos. Myös lukijoille, jotka eivät niinkään runoista välitä, Kurosen kirja tuo runon aivan erilaisena eteen, helposti avautuvana ja ymmärrettävänä.

Kirja sopii aiheeltaan paitsi nuorten myös aikuisten luettavaksi – ja erityisesti aikuisten, sillä kirja puhuttelee vahvasti ja jättää mietittävää.