Kissoista - Doris Lessing

DORIS LESSING Kissoista

Suom. Kristiina Rikman. Otava 2009, 207 s. Nobelisti Doris Lessingin (s.1919) hieno kolmen tarinan kokoelma Kissoista antaa kaiken kunnioituksensa tälle arvoitukselliselle olennolle.

Kertomuksissa kissoja kuvataan persoonina ja kumppaneina, joita on ymmärrettävä niiden omista piirteistä käsin kuten ihmisiäkin. Samalla kissa nähdään erillisenä lajinaan, jonka edustajien kanssa ihminen on elänyt vuosituhansia.

Teos on vahva ja koskettava kuvaus tietyistä kissayksilöistä. Toisilla on tarinoissa nimi, kun taas "musta" ja "harmaa" kissa ovat epiteetteineen kaksikko ja taistelupari, joiden suhde sekä toisiinsa että emäntäänsä on tematiikan keskiössä.

Upeinta kuvauksessa on sen yhteyden voima, joka kissan ja ihmisen välille Lessingin teoksessa syntyy. Kielen rikkaus, sen alati muuntuvat sävyt syvästä lämmöstä ja huumorista terävään ja kirpeänviiltävään analyyttisyyteen kertovat aidosta kissojen rakastajasta.

Kirjailijan yhtenä motiivina tarinoille tuntuisikin olleen tehdä oikeutta niille ainutlaatuisille kissakohtaloille, jotka on elämänsä aikana saanut tuntea.