Kiuaskivet katoavat Tanssisali Lutakosta

Harvaan kiukaaseen pitää ostaa tasaisin väliajoin uudet kivet, toteaa toiminnanjohtaja Jonna Paananen Tanssisali Lutakosta.

- Edellisen kerran kun niitä tuotiin, taisi olla elokuu. Muistan kun ottivat samantien kaksi laatikollista, etteivät aina lopu, Paananen sanoo.

Tällä hetkellä Tanssisali Lutakon kiuas on jälleen täynnä kiviä, mutta viime kuukausina niitä on kadonnut kivi kerrallaan.

- Olisivatko ne vähän kuin matkamuistoja, ei me olla keksitty muutakaan selitystä, Paananen toteaa.

Radiopuhelimet-yhtyeen rumpali Jyrki Raatikainen saunoi katoamispaikalla tammikuun 17. päivänä. Raatikainen muistaa Tanssisalin kiukaassa olleen jäljellä vain muutaman murikan ja vettä heitetyn lähes paljaille vastuksille.

- Ei ollu nimittäin mitkään häävit löylyt. Kivet olis ollu kova juttu, Raatikainen sanoo.

Raatikainen korostaa, ettei hänellä tai Radiopuhelimilla ole tekemistä katoamisten kanssa. Rumpalilla on kotonaan Ruukissa yli 150 kiloa kiviä vetävä kiuas, ja tarvittaessa hän voi esittää kuitit, että kivet on ostettu läheisestä Jaatisen rautakaupasta.

- Ainakaan minä en lähde raahaamaan kiuaskiviä Jyväskylästä asti, Raatikainen kummastelee mahdollisen varkaan tai varkaiden motiiveja.

Tanssisalin saunaa voivat käyttää sekä talon oma väki että esiintyvät artistit. Järjestötyöntekijä Antti Keto arvelee, josko oliviinidiapaasiset kivet yksinkertaisesti rapautuvat pois roiman saunomisen takia, sillä kiukaan pohjalta löytyi tammikuussa kivenmurusia. Hän ei kuitenkaan sulje anastuksenkaan mahdollisuutta pois.

- Mutta tuskin ne mitään Berliinin muurin palasten arvoisia ovat.

Helsingin yliopiston geologian ja mineralogian professori Tapani Rämö sanoo suoraan, että joku on vienyt kiviä kiukaalta pois, sillä oliviinidiapaasi kestää hyvin eroosiota.

- Jos hirveän ahkerasti saunoo, niin vuoden, kahden päästä ne alkavat mureta niin, että tekee mieli vaihtaa ne, mutta eivät ne pois häviä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .