Klassiset joululevyt

Joulurauhaa tarjoillaan tänäkin vuonna monisävyisin musiikillisin kattauksin. Into levyttää tuttuakin tutumpia joululauluja ei ole hiipunut; klassikot Jouluyö, juhlayö, Varpunen jouluaamuna, Heinillä härkien kaukalon ja On hanget, korkeat nietokset soivat levyltä toiselle.

Perinteiset laulut johdattelevat joulun tunnelmaan, mutta joskus kaipaisi joululevyhin myös uusia ja harvinaisempia joululauluja, joissa sanaa joulu ei tarvitsi aina mainita vaan joulun tunnelmaa voisi etsiä toisinkin sanoin ja sävelin. Tärkein tarkoitus kuitenkin musiikilla kuin musiikilla on tuoda kuulijalle joulun rauhan ja suvaitsevaisuuden sanomaa, aikaa pysähtyä ja iloita.

Joulukattauksen taiteellisesti tinkimätöntä antia edustaa Polyteknikkojen kuoron Joulu on meillä -levy, jossa tunnettuja joululauluja kuullaan Juha Kuivalaisen johtaman kuoron ja vierailevan solistin, Matti Salmisen, esittämänä. Tekninen kuoro soi myös teknisesti hyvin ja toteutus on hiottu. Kuoron tulkinta on tasapainoinen, tuore ja tukee täysipainoisesti Salmisen tyylikästä ja selkeätä basson jyminää.

Tenori Mika Nisulan ja pianisti Jouni Someron Taas kaikki kauniit muistot -levy on myös perinteisiä lauluja kunnioittavaa joulumusiikkia. Eläväinen pianosäestys luo tunnelmaa kulkusten kilinästä ja lumihiutaleiden leijunnasta. Nisulan ja Someron yhteistyö on saumatonta; säestys siivittää Nisulan kuulasta ja herkkää tulkintaa. Joulurauha ei kuitenkaan lähde lentoon, vaikka tenori jakaakin "lahjat runsahat" hienosti korkealta.

Maailman kauneimmat joululaulut -levyllä on tunnettuja suomalaisia artisteja. Mukana ovat muiden muassa Tarja Turunen, Jari Sillanpää, Irina, Veeti Kallio, Maria Lund ja Mikko Kuustonen. Taustakuorona kuullaan jossain kohdin Cantore Minores -poikakuoroa. Olli Ahvenlahden akustinen orkesteri taikoo pelkistetyn ja hidastempoisen taustan tutuille lauluille. Uusi Hiljainen Helsinki -laulu on erilainen ja raikas poikkeus. Osa levyn tuotosta menee kehitysmaiden tyttöjen ja naisten koulutukseen.

Andrea Bocellin My Christmas kuulostaa täyteläisen pehmeältä pumpulilta. Bocellin karismaattinen ääni johdattaa sadunhohtoisten taustojen kera tunnelmalliseen jouluun. Lämpöiset sovitukset ovat ylistäviä ja kuljettavat läpi valkeiden nietosten halki pyhään. Rauhallisuus ja mahtipontisuus kulkevat käsi kädessä ja tuudittavat säveliä keinumaan.

Carola Häggvistin Christmas in Betlehem sisältää pysäyttäviä lauluja, joissa esiintyy itämaisia vivahteita ja muitakin mielenkiintoisia mausteita. Musiikin taustatunnelma ja pienet yksityiskohdat tekevät levystä miellyttävää kuunneltavaa, ja siitä löytyy niin rauhaa kuin menevää potkua. Carolan sävykäs puhutteleva ääni soi hiljaa ja välillä innostuneen voimakkaasti korkealta vieden kuulijansa Betlehemin kaduille ja lumisille vuorenhuipuille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.