Kohutun kuolemansairaiden tv-sarjan luoja puolustaa ohjelmaansa

Kuolemansairas isä ei saa sanotuksi pojalleen "minä rakastan sinua", joten hän tallentaa sanat kameralle, jotta poika voisi kuulla ne isänsä kuoleman jälkeen.

- Ihmisillä on tapana ennen kuolemaansa kirjoittaa läheisilleen viestejä. Me päätimme tehdä siitä tv-ohjelman, kertoi hollantilaisen tv-yhtiön edustaja Roy Aalderink torstaina.

Aalderink on saapunut Suomeen puolustelemaan yhtiönsä luomaa tv-formaattia, joka on herättänyt Suomessa runsaasti kriittistä julkisuutta viime päivinä. Viimeiset sanani -tv-sarjassa seurataan kuutta pian kuolevaa ihmistä ja heidän läheisiään. Kuolevat tekevät omaisilleen ja ystävilleen myös videotestamentin.

- Kukaan Hollannissa ohjelmassa esiintyneistä ei katunut mukaan lähtemistään vaan piti sitä myönteisenä kokemuksena, Aalderink korosti.

Tv-ohjelmaan ihmiset lupautuivat Aalderinkin mukaan samasta syystä. He kokivat, että jos voivat auttaa vaikka vain yhtä ihmistä, joka pohtii kuolemaan liittyviä kysymyksiä - ja pahimmillaan yksin - heidän kannattaa esiintyä tv:ssä. Aalderinkin mielestä moni kuolemansairas jää yksin, koska muut ihmiset eivät uskalla puhua kuolemasta tai eivät löydä sanoja sen käsittelemiseksi.

Ohjelman tilaaja Yleisradio on pahoillaan julkisen keskustelun luonteesta ja siitä, että liikkeellä on ollut jopa väärää tietoa sarjasta. Yle teki kuitenkin tietoisen päätöksen siitä, että ohjelmasta kerrottiin jo nyt, vaikka sarja esitetään vasta ensi vuonna.

- Halusimme, että keskustelu käydään jo nyt, eikä vasta sitten kun sarja tulee, ohjelmapäällikkö Timo Järvi sanoi. Julkisuus helpottaa nyt myös esiintyjien löytymistä.

Ohjelman Ylelle tuottavan Susamuru-yhtiön vastaavan tuottajan Sari Isotalon puhelin alkaa piristä. Ihmiset soittavat hänelle ja ilmoittivat halukkuudestaan lähteä mukaan ohjelmaan.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.