Koko kosmokomiikka - Italo Calvino

ITALO CALVINO

Koko kosmokomiikka

Suom. Liisa Ryömä. Tammi 2008. 331 s.

Italian sodanjälkeisen kirjallisuuden voimahahmon Italo Calvinon (1923-1985) yhtenä ihanteena oli tekstin keveyden, ilmavuuden ja tarkkuuden vaaliminen. Calvino oli kirjallinen taikuri ja tyylitaituri, joka sai ihmeenomaiset, leijuvat ja fantastiset kertomuksensa koskettamaan inhimillisyyden ydinasioita.

Mielikuvituksen lento ja dynamiikka vaativat vakuuttaakseen myös illusorista tarkkuutta ja oveluutta, jonka lukija kertomuksesta aistii ja lopulta omaksuu. Näin lukija pääsee uuteen ja outoon maailmaan sisään, jossa on omat sääntönsä ja kielelliset lainalaisuutensa. Hän uskoo kaiken.

Calvinon ihanteet toteutuvat hänen avaruutta, aikaa ja kosmoksen syntyä hahmottavissa novelleissaan, joissa kertojana on olento nimeltä Qfwfq. Kyseessä on eräänlainen kosminen mutaatio inhimillisine ja jumallisine ominaisuuksineen, tunteineen ja omaperäisine mietteineen. Ofwfq voi myös ihastua, kokea "sydämen pakahtuvia tunteita", vaikkei sillä sydäntä olekkaan.

Alunpitäen Kosmokomiikkkaa ilmestyi 12 kertomuksen verran 1960-luvulla. Nyt sama suomentaja, Liisa Ryömä on suomentanut 12 kertomusta lisää otsakkeella Koko kosmokomiikka. Ja se on hieno asia, sillä kertomusten variaatiot luovat syvyyttä abstraktien olentojen salaperäiseen maailmaan.

HANNU WAARALA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.