Kolme jatkoon Jyväskylän välierästä

Välierä

Paulon sellokilpailun Jyväskylän välierässä soittivat Alexander Ramm (Venäjä, Liettua), Aurélien Pascal (Ranska), Kian Soltani (Itävalta, Sveitsi) ja Min Ji Kim (Korea). Ohjelmassa oli kahdesti Edward Elgarin e-mollikonsertto sekä niin ikään kahdesti Shostakovitsin ensimmäinen sellokonsertto. Jyväskylä Sinfoniaa johti Yasuo Shinozaki.

Ensimmäisenä esiintynyt Ramm maalasi Elgarinsa suurella pensselillä, kuitenkin riittävän selkein vedoin. Hänen soitossaan oli kiistatonta solistista temperamenttia ja olemuksessaan ja eläytymisessään täysverisen romantikon piirteitä. Tyylikeinoja, kuten runsasta vibratoa ja varsinkin portamentoa oli omaan makuuni ehkä liikaakin. Kaiken kaikkiaan hyvin vakuuttava esitys kumminkin.

Aurélien Pascal ja Kian Soltani soittivat molemmat Shostakovitsin ensimmäisen sellokonserton. Pascalin esiintymistä näytti ainakin aluksi häiritsevän jännittyneisyys ja soitto vaikutti hieman varovaiselta. Hyvin tämä vakavan ja hillityn oloinen nuorimies kuitenkin hallitsi hermonsa. Hänen vahvuutensa olivat soinnin tasaisuudessa ja keskittyneisyydessä. Enemmän solistista otetta olisin kuitenkin kaivannut.

Kilpailijoista suurimman vaikutuksen teki Kian Soltani, jonka soitto oli alusta asti vapautunutta ja energistä. Vaikutti siltä, että hän nautti soitostaan täysin siemauksin ja sähköisti orkesterin antamaan parastaan. Hän toi musiikista esiin sen alati vaihtelevia kontrasteja tavalla, joka osoitti kiistatonta musikaalisuutta.

Jyväskylän kilpailijoista nuorin Min Ji Kim (s. 1995) soitti Elgarin e-mollikonserton. Hänen soitossaan oli naisellista pehmeyttä ja herkkyyttä. Lisäksi hän hengitti hyvin yhteen orkesterin ja kapellimestarin kanssa. Jotain särmää olisin kaivannut, sinänsä kauniiden ja pehmeiden sävyjen lisäksi.

Sellokilpailun finaalit alkavat keskiviikkona Espoossa. Jyväskylän erästä finaalin etenivät Ramm, Pascal sekä Soltani. Kaksi muuta välierää kilpailtiin Joensuussa ja Kuopiossa. Kuopiosta jatkoon ei selvinnyt kukaan, Joensuun erästä finaalissa nähdään Norbert Anger (Saksa), Janina Ruh (Saksa) ja Pablo Ferrández Castro (Espanja).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.