Kolumni: Samat artistit kaikilla festareilla – mutta eri hinnoilla

Pari vuotta sitten sosiaalisessa mediassa repesi raivo festivaalien esiintyjälistoista. Anttituiskut, jvgt ja sannit tuntuivat olevan kaikkialla, mille festivaalille menikin. Viime vuosina festarilavoilla on kieltämättä näkynyt paljon niitä artisteja, jotka ovat kaikkialla muuallakin.

Kaksi vuotta sitten Ilosaarirockissa eräs artisti esitti vanhan cover-biisin toisen festivaalilla esiintyvän laulajan kanssa. Seuraavana päivänä tämä laulaja esitti saman kappaleen omalla keikallaan. Vaikka tämä kaikki johtuukin Vain Elämää -ohjelman tuomista tulkinnoista, yleisössä herää väistämättä mielikuva, että kaikki laulut on jo tehty moneen kertaan.

Tänäkin vuonna festivaaliohjelmat ovat täynnä Vain Elämää -tähtiä. Ja mikseivät olisi, onhan ohjelman kahdeksassa kaudessa käynyt lähes kaikki kotimaisen populaarimusiikin kärkinimet.

Mielenkiintoista on kuitenkin nähdä, kuinka monta toisten artistien biisitulkintaa esimerkiksi Tahkolla nähdään juhannuksena. Riski siihen on suuri, sillä saman illan aikana lavalla esiintyy neljä Vain Elämää -artistia, joista kolme on ollut samalla kaudella peräti kahdesti.

Loppujen lopuksi yksikin suuri pääkiinnitys festivaaleille voi olla se, mikä erottaa tapahtuman muista. Kun festivaalit käyvät kilpailua myös kansainvälisistä artisteista, harvoin maailmanluokan tähtiä näkee monilla festareilla Suomessa.

Sen sijaan esimerkiksi Cheek-faneilla on tänä kesänä valinnanvaraa. 12 festivaalista voi valita vaikkapa sen edullisimman.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .