Komea laulu pelastaa paljon

Arkisen elämän kuvauksen buumi näyttää vallanneen teatterikentän. Vai mitä sanotte taloyhtiön pihatalkoot-teemasta? Voiko elämänarjesta kutkuttavampaa aihetta löytää: koko kerrostalon asukaskirjo esiin kaikessa runoudessaan ja rujoudessaan!

Aira Airola on käsikirjoittanut yhteisöllisyydestä ja sen puutteesta aihelmia, joista on koottu musiikkinäytelmä Talkoot. Sen esittää lauluryhmä Saundiset teatteri Eurooppa Neljän tiloissa Sepänkeskuksessa ohjaajanaan yhtä pääosaa esittävä Jarmo Zitting.

Jos käsikirjoitus ei anna vihjeitä näyttämöllisestä toiminnasta, kannattaa ohjaajan panostaa siihen. Kukaan ei tule talon pihamaalle vain seisoskelemaan ja pölöttämään – syitä tulla ulos pitäisi näkyä: roskien vienti, pyykin kuivatus, matonpuistelu, kauppamatka...

Kun esittäjällä on motiivi tulla näyttämölle ja aihe toiminnalle, hän vapautuu jäykkyydestä ja epämääräisestä liikehdinnästä. Hän elää näyttämöllä roolinsa omaa elämää eikä katsele yleisöön tai odottele vuorosanojaan.

Käsikirjoitus ei rakenna draamaa eikä dramatiikkaa, vaikka asetelmat sen sallisivat, mikä kyllä harmittaa ja jättää tarinasta väljähtyvän jälkimaun. Sisältöä repliikkeihin tarvittaisiin ihmiseloa ja roolihenkilöiden vuorovaikutusta syvemmin kuvaamaan.

Jos Saundiset eivät laulaisi niin komeasti, olisi vaikea innostua esityksestä. Matti Lindenin sovittama musiikki on todellinen sekamelska, mutta siitä syntyy kiehtovia tunnelmia läpi esityksen.

Cabaret-musikaalin hitti on rytmisesti yksi vaikeimpia laulettavia – upea esitys! Brittiläisen Wham-pop-duon Heitä pois jo arkipaita nostaa esityksen lopun kunnon fiilikseen. Väliin mahtuu Suomi-iskelmää, James Bond -tunnusbiisi, gospel-virityksiä ja paljon muuta.

Moniääninen laulu, huumorin pilke joka silmäkulmassa ja innostunut ote... siinä ainekset, joilla Talkoot tuottaa piristystä arkeen. Tarinan asukastyypeistä saa sitten jokainen etsiä sielunveljensä ja -siskonsa, jos mieli tekee, tai vain hämmästellä suomalaisten elämänmenosta kyhätyn kudelman värikkäitä ja harmaita säikeitä.

Tätä hupia on tarjolla syyskuun puoliväliin asti.

Rooleissa: Matti Martikainen, Jarmo Zitting, Matleena Zitting, Sari Tammela, Pekka Suomi, Suvi Oikemus, Markku Roikonen, Sirpa Lehtivuori.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.