Kon-Tiki

Kansainvälisenä yhteistuotantona toteutettu ikertoo maailmankuulun norjalaisen biologin ja tutkimusmatkailijan Thor Heyerdahlin (1914–2002) uhkarohkeasta purjehduksesta Perusta Polynesian saarille Kon-Tiki-lautalla vuonna 1947.

Norjalaisten Joachim Rønningin ja Espen Sandbergin ohjaamassa elokuvassa on vanhan ajan seikkailuelokuvan henkeä, runsaasti romanttista väritystä ja hieman huumoria. Meriseikkailun tunnettu lopputulos hieman himmentää katsomiskokemusta. Tarinassa on silti oma kiehtovuutensa, varsinkin kun taustalla ovat tositapahtumat. Koska miesporukan keskinäinen lauttamatka olisi ollut liian yksitotista katsottavaa näin viihteellisessä tuotannossa, on elokuvaan lisätty kehystarina Heyerdahlin ja hänen vaimonsa Livin suhteesta.

Elokuvan alussa pariskunta on yhdessä tutkimusmatkalla Polynesiassa. Myöhemmin Liv jää Norjaan hoitamaan heidän kahta poikaansa Heyerdahlin kulkiessa intohimojensa viitoittamaa tietä.

Idean lauttamatkaan Heyerdahl saa, kun kukaan ei suostu kustantamaan hänen kirjaansa, jossa hän väittää Polynesian astutetun Etelä-Amerikasta käsin. Hän päättää todistaa, että Perusta on mahdollista purjehtia puisella lautalla Polynesiaan.

Heyerdahl vaikuttaa ulkoisesti naiivilta hymypojalta, mutta hän uskoo järkkymättömästi visioonsa, eikä anna minkään tai kenenkään tulla tielleen.

Matkalle lähtee kuusi miestä, joita ilman uimataidoton Heyerdahl ei selviäisi, mutta hän määrää kaikesta. Kuukausien kuluessa lautalla nousevat monenlaiset tunteet pintaan, koska kaikki eivät koe matkaa yhtä merkittäväksi.

Kuusikko lähtee matkalleen puvut päällä, mutta päivät merellä muuttavat miehiä niin ulkoisesti kuin sisäisesti. Rannattomalla ulapalla purjehtimisen pelottavuus ja kiehtovuus on elokuvassa käsin kosketeltavaa. Kontakti mereen ja sen asukkeihin on yllätyksiä täynnä ja tästä saadaan aikaiseksi jännittäviä kohtauksia.

Seikkailu kerrotaan komeasti ja virtaviivaisesti, mutta psykologiselta kantilta Kon-Tiki jää köykäiseksi. Heyerdahlin idealismi ja päättäväisyys käyvät kyllä selväksi Pål Sverre Hagenin tulkinnasta, mutta roolityössä on myös koomista patsastelevuutta. Muut henkilöt jäävät päähenkilön varjoon.

Kon-Tikin parissa kaksituntinen kuluu sujuvasti. Hienot maisemat, välähdykset upeista eläimistä ja tähtitaivaasta sekä suvereenisti kohti määränpäätään kulkeva päähenkilö luovat seikkailuelokuvalle ominaisen tunteen, että kaikki on mahdollista.

Se todellinen dramatiikka, jota varmasti liittyi esimerkiksi Heyerdahlin eroon perheestään, ei pääse esiin kuin parissa ohikiitävässä hetkessä. Tänä vuonna parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarista kilpailleen elokuvan päämotiivi on viihdyttävyys.

Ohjaus: Joachim Ronning ja Espen Sandberg. Rooleissa: Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Agnes Kittelsen ja Tobias Santelmann. Lajityyppi: seikkailu (K12).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.