Konserttiarvio: Big band goes opera -sopraano Mari Palon ääni soi lumoavana muuttumatta liian reheväksi Tapiola Big Bandin solistina

DIIVA SVENGAA
Tapiola big band
Esko Heikkinen, kapellimestari
Mari Palo, sopraano
Teatteritalo 7.4.2019

Letkeän viihdyttävän illan tarjosi Mari Palo ja Tapiola big band Esko Heikkisen johdolla. Ohjelma koostui tutusta oopperamusiikista, jonka Heikkinen oli sovittanut big bandille jazzin menevässä muodossa. Tällaisessa toisen alueen musiikin sovituksissa ollaan usein harmaalla vaarallisella alueella, mutta tällä kertaa ei mitään ylilyöntejä tapahtunut. Uskon, että kukaan konsertin säveltäjistä ei olisi loukkaantunut, vaikka Wagnerista en olisi ihan varma. Kuitenkin hänen sävellyksensä Valkyrioiden ratsastus oli sovituksena yksi parhaista. Teoksen esitystä häiritsi hieman puhtausvaikeudet. Samoin alkusoitto Rossinin oopperasta Wilhelm Tell oli mielenkiintoinen, koska Heikkinen käytti siitä ainoastaan johdannon eikä niitä tutuimpia teemoja. Valinta oli kyllä mainio, mutta samaiset puhtausvaikeudet häiritsivät esitystä.

Musikaalisävelmät taipuivat varmasti helpoimmin big bandille ja niiden parissa koettiin konsertin parhaita hetkiä. Kurt Weillin Yuokali musikaalista Marie Galante oli todella vaikuttava esitys. Mari Palon äänelliset ja tulkinnalliset taidot pääsivät vaikuttavasti esiin. Samoin Astor Piazzollan Yo Soy Maria operetista Maria de Buenos Airesin tulkinta oli viritetty ihanteellisella tavalla säveltäjän tyyliä vastaavaksi.

 

Ooppera-aariosta mieleenpainuvin oli Dvorakin Mésicku na nebi oopperasta Rusalka. Palo tarjosi merkillepantavan ilmaisuvoimaisen ja sydäntä lämmittävän tulkinnan, jossa näin jatsahtavana sovituksena ei ollut jälkeäkään sentimentaalisuudesta. Hänen kaunis äänensä levittäytyi lumoavana muuttumatta kertaakaan liian reheväksi. Toinen mielenkiintoinen oli Yön kuningattaren aaria Mozartin oopperasta Taikahuilu. Siinä sopraano kuvioi sujuvasti koloratuurille kirjoitettua aariaa. Tietysti sävellajia oli varmasti hieman laskettu. Joka tapauksessa oiva suoritus.

Tapiola big band soittaa sujuvasti. Sen sektiot ovat lähes samantasoisia ja komppiryhmä toimii hyvin. Sooloista erottuivat tyylikkäät pasuunasoolot.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .