Konserttiarvio: Edith Södergranin runous syttyi moderniin roihuun Anni Elifin keikalla Miekkaniemessä

Anni Elif

Suomen Jazzliiton kiertueella Viitasaaren Miekkaniemessä 8. 11. 2018

 

Etenkin akustiseen musiikkiin loistavasti sopiva Miekkaniemen sali todisti nyt jotain vallan erikoista. Vanhan kauppahuoneen lattia oli kauttaaltaan luikertelevien sähköjohtojen peitossa, ja erilaisia efektilaitteita lojui tuolla täällä. Anni Elif oli tullut kaupunkiin.

Akustisia elementtejä olivat lopulta vain Anni Elif Egecioglun laulu, Tuomas A. Turusen piano ja Pauli Lyytisen saksofoni, mutta kaikilla näillä muusikoilla oli myös ja etenkin sähköinen puolensa, Turusella ja Egecioglulla syntikat, Lyytisellä rumpukone ja sähköinen puhallin EWI.

Yhtyeen neljäs lenkki oli Sigurdur Rögnvaldsson, joka hoiteli Fender VI:lla sekä basson että kitaran tehtäviä.

Konsertin teemana oli Edith, Anni Elifin viime vuonna ilmestyneen levyn mukaan. Tahtoo sanoa runoilija Edith Södergran, suomenruotsalainen modernisti (1892–1923), jonka tekstit ovat innoittaneet Egecioglua hyvin omaääniseen sävellystyöhön. Runojen läsnä oleva herkkyys välittyi ja säilyi myös musiikissa, kaikesta sähköisestä hyörinästä huolimatta.

Runsas namiskanvääntely (tarkoituksena tietenkin soivan maiseman hiominen viimeisen päälle) näyttäytyi touhukkuutena ja oli siten ajoittain ristiriidassa musiikin rauhan kanssa, mutta tästä ongelmasta selvisi helposti laittamalla silmät kiinni.

Tätä metodia suosivat soittajat itsekin tuon tuosta, ja todistivat samalla täydellistä keskittymistään käsillä olevaan luomistyöhön.

Luomisesta ja luovuudesta kehtaa puhua, sillä Anni Elif on yhtyeenä ainutlaatuinen yhdistelmä, niin soittimistoltaan kuin tyylikeinojensa puolesta. Nelikko ei pelännyt särmikkyyttä, ja etenkin Lyytinen irtosi hurjiin sooloihin puhaltimillaan, mutta lopulta kaikki pelkistyi runojen ytimiin ja Egecioglun vaikuttavaan, persoonallisen koukeroiseen lauluilmaisuun.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .