Konserttiarvio: Erikoista, ja erikoisen ihanaa - Teija Niku Kvartetti Palokan Pelimannitalolla 5.9.

Teija Niku Kvartetti

Palokan Pelimannitalolla 5.9.

Voi miksei Palokan Pelimannitalossa järjestetä enemmän keikkoja?

Hirsinen talo sopii sekä akustiikkansa että tunnelmansa puolesta loistavasti etenkin akustisvoittoiselle musiikille, kansanmusiikin ohella klassiselle, jazzille ja vaikka mille.

Haitaristi Teija Nikun Suomen-kiertueella viilettävä yhtye todisti tämän taas, ja soitti samalla muistettavan keikan.

Sibelius-Akatemiasta kansanmusiikin maisteriksi valmistunut Niku tunnetaan etenkin pohjoismaisten ja balkanilaisten kansanmusiikkien spesialistina.

Nyt Niku on kasannut ympärilleen loistoporukan, jossa kaikki muusikot ovat tottuneet ylittämään genrerajoja. Nikun sävellysten tulkkina yhtye veteli maailmanmusiikkia laajalla spektrillä Suomea, Balkania ja vähäsen Irlantiakin sekoitellen ja jazzilla maustaen.

Nikun harmonikan rinnalla Joakim Berghällin tenorisaksofoni, Juha Kujanpään piano ja Tero Tuovisen basso tavoittivat kamarimusiikillisen herkkyyden ja jälkivaikutelma oli lopulta peräti syvällinen.

Konsertti rakentui lähes täysin viime vuoden keväällä ilmestyneelle Memento-levylle, ja siten lähinnä Nikun omien sävellysten varaan.

Mementon sävelmateriaali on vaihtelevaa ja värikästä, ja tätä vielä eläväinen sovitustyyli korosti. Niku viljelee runsaasti erilaisia pienyhdistelmiä, johdannoista ja silloitteluista vastaa milloin yksi soittaja, milloin duo. Musiikissa on aina tilaa, on ilmaa hengittää. Raikkaus, kauneuden tavoittelu ja hienovireinen svengi määrittivät yhtyettä.

Instrumentaalimusiikin seassa kuultiin myös kolme laulubiisiä. Nikun pelkistetty ja koristelematon laulutyyli tuli iholle. Erityistä taikaa oli Yksi ruusu on kasvanut laaksossa -tradissa, jossa sanat olivat ne tutut, mutta melodia olikin makedonialaisesta kansanlaulusta. Erikoista, ja erikoisen ihanaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .