Konserttiarvio: Kuvia hämäräiseltä tieltä - Pianotaiteilija Janne Oksanen tulkitsi hallitusti Kuulaa

Pianotaiteilija Janne Oksanen

Toivo Kuulan pianotuotanto

Jyväskylän Nikolainsalissa 9.9.2018

Kohtalon oikusta lyhyeksi jäänyt Toivo Kuulan säveltäjänura tuntuu samalta kuin matka siihen Eino Leinoa askarruttaneeseen tuntemattomaan tupaan, jota varsinkaan Kuula ei ehtinyt koskaan saavuttaa.

Tämä Leinon kenties ilmeisin musiikillinen hengenheimolainen jätti jälkeensä 20 yksittäistä pianoteosta. Niistä muodoltaan lähtökohtaisesti laajimpana erottuu Lampaanpolska-muunnelmasarja.

Kautta linjan hallituissa tulkinnoissaan Janne Oksanen korosti kiintoisalla tavalla kappaleiden impressionistisia piirteitä niiden romanttisen ominaisluonteen kustannuksella. Tulkintojen koheesion takasi joka tapauksessa Kuulalle kuuliainen asenne esitysmerkintöihin.

Ohjelman avausnumerosta, Juhlamarssista, lähtien säveltäjä yllättää herkillä sointivärivivahteilla. Elegia-miniatyyrin ostinato-ideassa tiivistyy hänen mollisävellajeissa kirjoittamaansa musiikkia hallitseva vire, jota voi luonnehtia parhaiten termillä lùgubre.

Oksanen hahmotti Häämarssin, paitsi juhannuskoivujen tuoksuiseen suoraselkäiseen ryhtiin, myös rubatoon perustuen. Sävellyksenä Venelaulu ei edusta lajityypin kannalta tutuinta akvaattista kuvailevuutta, niin massiivisena sen melodia kun jyllää.

Pikkukappaleista Sottiisi ei tällä kertaa kuulostanut rytmisesti kovin kimmoisalta. Sen sijaan vokaaliteosten (Virta venhettä vie ja Vanha syyslaulu) pianosovituksista taiteilijavieras toi ansiokkaasti ilmi enemmän sisältöä kuin niiden alkuperäisversiot suovat konsanaan.

Tyyliltään myöhäisimmän opuksen 26 Paimentunnelma soi läpeensä samettisesti, Tanssi-improvisaatio veijarimaisen vallattomasti ja Nocturne sävellajisuhteiltaan monisyisimpänä. Kokosävelasteikon käytön ansiosta kolmesta Satukuvasta opus 19 keskimmäinen toimii kiehtovammin kuin sitä tekstuuriltaan muistuttava Sibeliuksen Caprice.

Tähän Soiva Keski-Suomi -konserttisarjan tilaisuuteen Nikolainkulman kauniiseen juhlasaliin oli saapunut ikävä kyllä vain alle 20 kuulijaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .