Konserttiarvio: Mustakallio-kisa on taidelaulun Talent

Timo Mustakallio -laulukilpailu

Savonlinnassa 16.7.

Timo Mustakallio -laulukilpailu on omalla tavallaan erikoinen kisa. Tarkoituksena on löytää voittajaksi laulaja, jolla on parhaat kehitysmahdollisuudet. Niinpä vuosien saatossa on kuultu jopa kisoja, joissa hienot suoritukset ovat hävinneet heikommille. Tätä epäsuhtaa on korjattu laskemalla kilpailun yläikärajaa muutamaan otteeseen niin, että tänä vuonna kisa oli avoinna 1991 tai sen jälkeen syntyneille laulajille.

Finaalin korkeasta yleistasosta huolimatta tänä vuonna ei jäänyt pienintäkään epäilystä siitä, kuka voiton ansaitsee. Sopraano Aurora Marthens kuittasi ykköspalkinnon suvereenilla suorituksella. Ääni taipuu vaikka mihin, ja etenkin Sibeliuksen vaativa yksinlaulu Jubal nosti Marthensin ennakko-odotuksissa kärkeen. Marthensin laulutekniikka on jo nyt niin hyvin kuosissa, että teksti soi täysin ymmärrettävänä kaikissa rekistereissä.

Hämmentävän monella finaalin laulajalla ohjelmistovalinta ei ollut sieltä parhaasta päästä. Toki esimerkiksi tunnettu aaria Si, mi chiamano Mimi herättää yleisön, mutta kolikon toisena puolena on sen tulkinnallinen vaativuus ja tunnettavuuden tuomat paineet.

Ohjelmistollisesti istuvamman aarian olisi suonut muun muassa finaalin ainoalle mieslaulajalle, basso Janne Sihvolle, jolla on harvinaislaatuisen lupaava ja vahva bassoinstrumentti, joita ei nuorilla laulajilla tässä maassa ole turhan paljon viime vuosina kuultu. Sihvo lauloi finaalissa Silvan aarian Verdin oopperasta Ernani, ja vielä työtunteja vaativa ylärekisteri vei laulajan esityksessä päähuomion.

Finaalin toinen palkittu oli Sanna Iljin, jonka ääni on vahva mutta tulkinta jätti hieman kylmäksi. Muista finalisteista esiin nousi Jenni Hietala, jolla on tumma ja sävykäs sopraano.

Tuomaristo Mustakallio-kilpailussa on laajentunut nelihenkiseksi, mikä on hyvä asia. Päätöksistä syntyy keskustelua, mikä todennäköisesti johtaa oikeudenmukaisempaan lopputulokseen. Puheenjohtaja Jorma Silvastin mukaan tämänvuotisen kisan voittaja ratkaistiin yksimielisellä päätöksellä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .