Konserttiarvio: Nordic Trinity esitti upeita jazzteoksia upeina toteutuksina

Nordic Trinity

Poppari 8.9.2018.

Tuskinpa olen koskaan ennen ollut levynjulkaisukonsertissa, jossa uudelta levyltä ei soiteta ainuttakaan kappaletta.

Nordic Trinity ei voinut, sillä uusin eli yhtyeen kuudes levy on kokonaan soittotilanteessa improvisoitua. Siten myös Popparissa kuultu ainut maistiainen uuden levyn hengestä luotiin lavalla juuri siinä hetkessä.

Tuon yhden näytteen perusteella trio olisi pitänyt ongelmitta hyppysissään myös Popparin yleisön täysiverisen impro-illan puitteissa. Nordic Trinity valitsi kuitenkin toisin ja poimi settiinsä sävellyksiä koko levytetystä katalogistaan.

Mitään sijaa kritiikille konsertin rakenne ei kuitenkaan jättänyt, niin upeita teoksia mukaan oli valittu ja niin upeasti ne toteutettiin.

Trion ensimmäisen levyn nimikappale Wonders Never Cease oli heti alkuun monimuotoinen mestariteos, ja sen hypnoottinen vellonta viitoitti koko illan hengen. Juhani Aaltosen huilu ja tenorisaksofoni, Mikko Iivanaisen sähkökitara ja Klaus Suonsaaren rummut maalailivat ja muotoilivat mestarillisesti.

Suonsaari tekee hajautetusta ja vapautetusta rytmittämisestä yhtä aikaa tiedettä ja taidetta. Liki abstrahoidun rytmimaton yllä kohtaa kaksikko, joka on yhtä aikaa sekä oiva veljespari että vastakohdat toisilleen. Aaltosen huilu soi pehmeän lyyrisesti, tenorisaksofoni rehevästi, molemmat luontevasti ja temppuilematta. Iivanainen sen sijaan maalailee sadoilla väreillä, jatkuvasti sointiaan muunnellen. Kitaristin teknistä taituruutta ja pettämätöntä soundillista tyylitajua ei voi olla hämmästelemättä aina uudelleen.

Pitkä yhteinen kokemus kuuluu kaikessa. Nordic Trinity on kolmen tasaveroisen muusikon projekti, jossa egoilulle ei ole mitään sijaa. On saavutettu jotain ihanteellista: yhteistyö on tasapainoista ja kypsää, ja samalla uskaltaudutaan taiteellisesti pelottomiin ratkaisuihin.

Uusimmat

Kulttuuri

Pietarilainen balettiseurue päätti Suomen kiertueensa klassikolla Jyväskylässä

Teatteriarvio: Lepolehdon hoivakodin asukkaat kapinoivat Turkinkylällä

Paperimaailmat toivat lastenkulttuurin valtionpalkinnon Aapo Revolle

Teatteriarvio: Päivänsäteet eivät lannistu -Jyväskylän kaupunginteatterin kantaesitys iskee komedialla tylsyyttä vastaan

Teatteriarvio: Ihmismielen hauraus vilahtelee Teatteri Tenhon uutuuskomediassa

Konserttiarvio: Sinfiksellä kelpo juhlat tutuilla teoksilla

Miehen elämää luotaava Veitsenterällä-esitys kutsuu miehiä tiistaina Juomatehtaalle

Näyttelyarvio: Joitakin ajatuksia tasapainosta - Kari Södön palikkakieli riemastuttaa galleria Beckerissä

Keuruulainen Aino Lappalainen, 12, valittiin erityislahjakkaiden pianistien valmennusryhmään: "Soitan joka päivä neljä tuntia"

Julkkishiiri Mikki täyttää tänään pyöreitä –  "Kaikki alkoi yhdestä hiirestä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.