Konserttiarvio: Puccinin monet kerrokset kuuluivat Toscassa – kiihkeys kaipasi tiukempaa ohjausta

Festival Puccini

Tosca

Ensi-ilta Olavinlinnassa 31.7.

Giacomo Puccinin ooppera Tosca on monin tavoin kiihkeä paketti. Sen tapahtumat sijoittuvat Roomaan ja aikajana oopperassa on alle vuorokausi. Siinä ajassa kaikki päähenkilöt ennättävät saada väkivaltaisen lopun.

Taustalla on Sardoun samanniminen näytelmä, joka kirjoitettiin erityisesti Sarah Bernhardtia ajatellen. Ja kuten Sardoun näytelmä, vaatii Puccinin oopperakin suuren diivan Toscan rooliin.

Georgialaissyntyinen sopraano Svetlana Kasyan loi Toscastansa juuri oikean: hehkuvan kiivasluonteisen, tulisieluisen hahmon. Hänen upea lyyrissointinen sopraanonsa sisältää toisaalta vahvan dramaattisen väreen – ja rintarekisterillä ääni taipuu raivoisan uhkaavaan, tummaan sointiin pieneksi vaadittavaksi hetkeksi. Hyvin hallittu instrumentti, joka myös soi upeasti kautta linjan.

Ohjaaja Enrico Vanzinan työ on melko ennalta-arvattavaa, eikä siten kovin mielenkiintoista. Asiat tapahtuvat pitkälti henkilöiden itsensä kautta. Ehkä tästä syystä oopperan ensimmäisen näytöksen tapahtumat ja dialogit vaikuttivat vielä hivenen vaisuilta.

Jännite ei syntynyt kunnolla, eikä edes hienosti laulanut tenori Zoran Todorovich luonut alussa tasapainoista paria Toscan kanssa. Ääneen ei alun rakastavaisten kohtauksessa syttynyt niitä herkkiä sävyjä, jotka tekivät vaikutuksen kolmannessa näytöksessä.

Toki heti alkuun tuli selväksi, että Todorovichin tenorissa on miehekästä rotevuutta. Voimaa, kestävyyttä ja lopulta myös kohtalokkaan kolmannen näytöksen aarian, E lucevan le stelle, vaatimaa monivivahteista sointuvuutta. Tämän aarian kapellimestari Alberto Veronesi päätti antaa yleisön kuulla uudestaan. Ja Todorovich lauloi: vahvemmin, eri tavalla, rohkean koskettavasti.

Puccinin monikerroksinen musiikki soi upeasti Veronesin johtamasta orkesterista. Veronesi maalaa juuri oikein sävyin, ja orkesteri tietää, mitä pitää tehdä. Puccinin musiikin sisällöissä riittääkin työsarkaa.

Alberto Gazalen Scarpia on perinteinen paha valtaa käyttävä mies. Baritonissa on tukevuutta ja pyöreyttä, mutta aina hän ei pysty vastaamaan orkesterin crescendoihin tai dialogikumppanin liikkeisiin aivan riittävästi.

Oopperan ensimmäisen näytöksen Te Deum -kohtaus, jossa Scarpia laulaa himokkaita riettauksiaan kirkkokuoron ylevän hymnin päälle, oli mainion onnistunut ja toimiva.

Oopperaan tuli yllättäen toinen väliaika näyttämökuvan vaihdon vuoksi. Tekniikka joutui tekemään hiki hatussa töitä, mutta yleisö odotti pääosin hyväntuulisena kannustaen.

Toki aina on joku, jolle oman illallisruuan viivästyminen on maailmanluokan katastrofi. Hyvä ettei kiirehditty, sillä rakennelmien huolellinen kasaaminen on turvallisuusasia esiintyjille. Yleisö antoi tekniikalle varauksettomat bravo-huudot.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .