Koop Arponen - Bright Lights

KOOP ARPONEN
Bright Lights
Sony Music
Vaikka Koop Arposen toinen albumi Bright Lights on monessa mielessä klassinen poplevy ja turhankin tuotetun kaikuinen, Arposen pubitrubaduurin taustaa ei ole tyystin päällystetty suurten lavojen somistein. Se on onni. Miehen ote on sukua katusoittajille, jotka pistävät kiireiset askeleet keinumaan ja keventävät hetken mieltä.

Siinä on lonkalta heitetyn oloa ja pysähtymään pyytävää tulkintaa. Sellaista, joka on parhaimmillaan pienen hetken, ehkä johdattamassa menneeseen tai tulevaan, ei kuitenkaan järin runsasta itsessään.

Sama luonnehdinta tiivistää Arposen levyn ansiot ja puutteet. Bright Lights sisältää kolme hienoa biisiä, pari ihan mukavaa sekä muutaman turhaan täytekappaleen.

Kolme parasta ovat Cold, I Love It When I See You Smile ja Bright Lights.

I Love It When I See You Smile on erittäin tarttuva radiohinkkaukseen valettu biisi, ilmeinen single. Bright Lights on hitaasti tunnelmoiva ja Cold, single niin ikään, hieno vetäisy niiden välimaastoon. Sitten on kaksi, kuin edellä mainittujen kehnompia versioita: levyn viimeiset Before It Ends ja When I'm Old.

Hieman yllättäen rankemmalla rytmillä ja kitaraotteilla viritetyt rallit ovat kaikki nopeasti lässähtäviä ja kuullun kuuluisia. Niistä puuttuu herkkyys ja äänen värejä, jotka hitaamman tempon biiseissä paistavat muovimaailmaankin.

Tasan vuoden takaiseen esikoisalbumiin New Town verrattuna Bright Lights on samankaltainen. Senkin biisit voisi laittaa vastaaviin kategorioihin, eikä biisien jaksottelussa ole suurta eroa. Ylitse edellisen nousevat uuden levyn singlelohkaisut. Kappaleina ne ovat Arposta parhaimmillaan ja singleiksi osuvat valinnat.

Enemmänkin uutta hehkua tai kokeellisempaa otetta olisi voinut odottaa. Esikoinen kasattiin kolmessa kuukaudessa Idols-humun saatteessa. Bright Lights on kuulemma ollut tekeillä loppukesästä saakka ja stemmoja laulamaan on saatu Arposen kavereita Englannista.

Edellisen tapaan tämänkin levyn tuottajana on heilunut Leri Leskinen mukanaan tällä kertaa Patric Sarinin korvannut Jussi Jaakonaho. Levyn lippulaivalle on haettu nimekäs säveltäjä: Robbie Williamsillekin hittejä tehtaillut Guy Chambers.

Ilahduttavaa on se, että levyn kaksi muuta kaunokaista, I Love It When I See You Smile ja Bright Lights, ovat Arposen itsensä säveltämiä ja sanoittamia. Myös Arposen korkealle venyvä ääni vaikuttaa sellaiselta, joka vanhetessaan vain paranee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.