Kostonjanoinen Kullervo palaa Olavinlinnaan

Kullervo palaa lauantaina Savonlinnan oopperajuhlien ohjelmistoon.

Kullervo on yksi heistä, jonka näemme uutisissa ase kourassa käyvän kaltaisiaan vastaan. Näin luonnehtii Aulis Sallisen oopperan päähenkilöä ohjaaja Kari Heiskanen. Kullervo palaa lauantaina Savonlinnan oopperajuhlien ohjelmistoon. Heiskasen mukaan teosta on terävöitetty, mutta suuria muutoksia ei vuoden 2014 ohjaukseen tarvinnut hänen mielestään tehdä – olihan se arvostelumenestys.

– Totta kai jokainen uusi solisti, jopa uusi kuorokin tuo uuden energian ja uuden latauksen. Jännitteet ihmisten välillä muotoutuvat vähän erilaisiksi, Heiskanen sanoo STT:lle.

Kullervon roolin laulaa tällä kertaa baritoni Ville Rusanen, joka vuonna 2014 säväytti Kullervon lapsuudenystävän Kimmon roolissa. Kimmon osan laulaa nyt baritoni Dan Karlström ja Kullervon äidin roolin Rusasen sisko, sopraano Johanna Rusanen-Kartano. Sepän hehkeän vaimon osassa on mezzosopraano Niina Keitel.

– Sanoisin, että rakkautta ja erotiikkaa olemme ennen kaikkea pyrkineet lisäämään päähenkilöön Kullervoon ja sepän nuoreen vaimoon. Mutta kuoro on tasan yhtä hurja ja iskevä kuin aina ennenkin, Heiskanen lupaa.

 

Väkivaltainen maailma

 

Maailma on muuttunut yhä väkivaltaisemmaksi ja se näkyy myös oopperan tulkinnassa. Heiskasen mielestä Kullervon kostonjanoisessa maailmassa on rakkauden mahdollisuus, siksi hän erottaa hyvän ja pahan. Tragediaksi tapahtumat kasvavat, koska Kullervo ei pysty erottelemaan kostoa synnyttäviä voimia muissa tai itsessään.

Sallisen väkevä sävelkieli kuvastaa nuoren miehen uhoa. Oopperan johtaa Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu.

Kullervo sai kantaesityksensä vuonna 1992 Los Angelesissa Suomen Kansallisoopperan tuotantona. Suomen ensiesitys oli seuraavana vuonna Kansallisoopperassa.

Oopperan libretto on Sallisen kirjoittama Kalevalan ja Aleksis Kiven näytelmän pohjalta. Kullervo esitetään Olavinlinnassa kolme kertaa 8., 12. ja 17. heinäkuuta. Ensi-ilta on loppuunmyyty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.